Växtbaserat - vad betyder det?

Växtbaserat - vad betyder det?

Vegansk kost kan vara supernyttig men också bestå av Delicatobollar, glass och energidryck. Växtbaserat, eller plant-based, som begrepp uppstod för att markera att man äter enligt den förra principen. Med växtbaserat menas då minimalt processade hela vegetabilier och det inkluderar grönsaker, frukt, fullkorn, hela baljväxter, nötter och frön. Växtbaserat låter ju sjukt nyttigt och det är säkert därför i princip alla produkter numera kallas växtbaserade, även om de absolut inte kvalar in i den kategorin. Bärta är växtbaserad med undantag för att vi använder olja vid tillagning av våra rökta och marinerade produkter. En renlärig växtbaserad kost innehåller inte olja som ju kommer från att man separerar fettet från sitt frö.

Genom att äta hela råvaror får man i sig alla näringsämnen som finns i fröet eller grönsakerna och inte bara kalorierna och enskilda näringsämnen. Vi får inga tomma kalorier, dvs livsmedel som bara innehåller energi och inte tillför vitaminer, mineraler och mikro- och makronutrienter. Det finns många dokumenterade hälsofördelar med växtbaserad kost, eller för att vara supertydliga, whole foods plant-based och det kan vara precis hur gott som helst!

Det finns mycket skrivet om det här och den som är det minsta nyfiken ska läsa onkologen David Stenholtz bok, Kostens kraft. En informativ, lättillgänglig och inspirerande bok!

För att peppa för lite extra hälsosamt ätande vill jag dela med mig av recept som jag gärna gör hemma. De innehåller lite olja och lite salt. Den som vill köra fullt ut drar ner mängderna till ett minimum. Känner man att olja och salt är livets bröd, då tar man mer. Du får göra precis som du vill! Du hittar recepten genom att söka på “plant-based” under fliken Recept.

Jag ska inte sticka under stolen med att det är lättare att laga och äta växtbaserat med lite mer utrustning i köket, t ex mandolin, air fryer, höghastighetsblender och groddningskärl. I recepten har jag dock försökt minimera prylarna så att det ska bli lätt att sätta igång. 

Och! Viktigt tycker jag. Det här är mat du blir mätt av. Själv tränar jag fem dagar i veckan och avskyr att vara hungrig. Sammanfattningsvis ska vår växtbaserade receptsamling maximera näringsinnehållet, minimera de tomma kalorierna och vara lika god som mättande!

/Pia Qvarnström, grundare Bärta

Så steker du Bärta Helbit Rå & Naturell

Så steker du Bärta Helbit Rå & Naturell

Har du köpt hem en av våra naturella produkter och ämnar att tillaga denna till perfektion? Då har du kommit helt rätt! Här tipsar nämligen Pia Qvarnström, grundare av Bärta, om hur du på bästa sätt steker våra naturella produkter.

Så lyckas du med VEGANPIZZAN (Pias Bästa Tips)

Comment

Så lyckas du med VEGANPIZZAN (Pias Bästa Tips)

Veganpizzans dag 29 jan

Sugen på pizza? Bra! Den 29 januari infaller nämligen den årliga Veganpizzadagen. Här samlar vi därför Pia Qvarnströms bästa tips för att lyckas med helgens veganska pizza!

- Hemligheten bakom en riktigt bra veganpizza? Jag skulle säga att det är en tomatsås som fått puttra lite, god topping såklart och en bra ostkräm som smälter på pizzan, säger Pia Qvarnström grundare och chefskock på Bärta.

Hemmagjort vansinnigt gott!

Hemmagjord pizza är ju så vansinnigt gott! Just denna pizza har vi på Bärta dessutom kvalitétstestat på vänner som gav den flera tummar upp. 

- Vi har bland annat skivat Bärta Helbit Alspånsrökt tunt. Det är en av våra rökta produkter på gul ärta, som har en god röksmak och lite sötma från ärtorna, säger Pia.

Här hittar ni receptet på Pias hemmagjorda tomatsås och  tricket för att få den veganska osten på pizzan riktigt krämig och god - nämligen genom att göra en ostkräm. 

- Krämen får osten att smälta på pizzan på ett helt annat sätt än när du river över enbart veganost. Ett pizza-hack du inte kan missa, säger Pia.

DET HÄR BEHÖVER DU

Pias tomatsås

3 gul lök, ordentligt finhackade
1/2 vitlök, finhackad (Japp, en halv lök och inte en halv klyfta)
ca 1500 g krossad tomat
3/4 dl olivolja
Ett par teskedar salt
Svartpeppar
Fräs löken, i med tomat och salt och låt puttra länge, gärna ett par timmar.

Pias ostkräm

1  stort paket Planti greek style gurt (4 dl)
400 g vegansk ost, riven
2 msk soja
2 msk näringsjäst t ex bjäst, (kan uteslutas)

Rör ihop samtliga ingredienser. Fördela ett tunt lager på pizzorna, mellan tomatsåsen och toppingen.

Pizzatopping

Tomatsås
Ostkräm
Bärta Alspånsrökt pålägg
Paprika
Gul lök

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Bred på tomatsåsen, klicka ut ostkrämen, lägg på Bärta Alspånsrökt pålägg, paprika och mandolinad gul lök.

  2. Grädda pizzorna! Ugnen ska vara varm, gärna 300 grader annars så högt du kommer. Tillaga pizzan gyllenbrun vilket kan ta allt mellan 7 och 17 minuter beroende på hur mycket topping du har lagt på pizzan.

  3. Njut till fullo av din veganska pizza!

Vill du ha fler tips på god topping hittar du det här!

Comment

5 ENKLA RECEPT du kan laga i Veganuari 

5 ENKLA RECEPT du kan laga i Veganuari 

Nytt år, nya vanor - så går kanske snacket i stugorna? Hos er också? Oavsett om ni kör all in på växtbaserat i januari eller flexar någon dag här och där tror vi att den här listan med goda och nyttiga recept kommer väl till pass.

VI ÄR EKO I VEGOHYLLAN! 

Comment

VI ÄR EKO I VEGOHYLLAN! 

Har ni sett Naturskyddsföreningens senaste inlägg + upprop för mer ekologisk mat i vegohyllan? Om inte, slira över dit för att ge dem en tumme upp!

Vi gör ett litet instick här, eftersom ekologiskt ligger oss varmt om hjärtat. Förra året skrev vi ett inlägg på temat, ”Kvävet - ett dopat system”, där vi dyker lite djupare ner i problematiken kring konventionellt jordbruk och konstgödsel. 

Där och då gav vi oss bland annat på att räkna ut hur mkt co2e-utsläpp 2018/2019 års produktion av konstgödsel bidrog med, för Sveriges räkning. Nämligen 675 990 ton co2e.

Men hur mycket är då 675 990 ton co2e? Vad kan man göra för det? Här kommer lite jämförelser:

  • Har du grön el kan du använda din hårtork i.. håll i dig: 13 519 800 000 timmar. Tretton miljarder femhundranitton miljoner åttahundratusen timmar

  • Tycker du att det är roligare att dammsuga kan du göra det i: 2 027 970 000 timmar. Två miljarder tjugosju miljoner niohundrasjuttiotusen timmar

  • Du kan åka 270 396 000 mil med din bil. Ta med färdkost och en bra spellista!

  • Har du oändligt med tid kan du också ta bilen 67 599 varv runt jorden

Fler exempel, detaljer och fakta hittar ni i vårt inlägg här! #byttilleko

eko.png

Comment

“Något av det svåraste är att hitta kockar som verkligen förstår den växtbaserade maten”

1 Comment

“Något av det svåraste är att hitta kockar som verkligen förstår den växtbaserade maten”

COMFORT FOOD I SKÅNE. Genuint matnörderi paketerat för gemene man. Kocken och restaurangägaren Camilla von Haartman serverar växtbaserad comfort food i Lund, Skåne. Efter många år i branschen äger hon en gedigen kunskap om vad gästerna faktiskt suktar efter; “tugget” i maten.

Att äta växtbaserat har blivit en megatrend i Sverige och världen. Och med ett ökat intresse kommer också förväntningar på att maten ska ha en smak och konsistens som människor faktiskt tycker om. Camilla von Haartman efterlyser ökade kunskaper hos gemene kock när det kommer till att laga växtbaserat. 

– Ursäkta uttrycket men, vi behöver nog banka lite vett i kockarna - även de med hög utbildning, säger Camilla med ett snällt men menande uttryck i ansiktet.

När Camilla slog upp dörrarna till The Herbivore i Lund var målet att driva fine dining-restaurang med fokus på växtbaserad mat. Men efter bara två veckor rev hon ut hela konceptet och bestämde sig för att servera comfort food.

– Det kändes mer som jag, berättar Camilla medan hon häller upp kaffe, svart.

Bärta finns på menyn!

Bärta finns på menyn!

Prisats av lundaborna 

The Herbivore ligger inhyst i Wickmanska gården, en klassisk korsvirkeslänga av timmer och tegel. Precis utanför bryter Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata varandra och ett surr av staden sipprar in i restaurangen som Lundaborna prisat för sin mat. På menyn finns bland annat Macaroni & No-cheese, Teriyaki Buddha Bowl med Bärta från närliggande Karlshamn och Ramensoppa med husets egengjorda seitan.  

– Det är lätt att misslyckas när man jobbar med okända råvaror. Vi behöver vara öppensinnade, kunna ta emot tips och inte klamra oss fast vid stolthet, menar Camilla.  

Camilla stegar ut i köket och börjar plocka fram råvaror ur kylarna. Samtidigt berättar hon om tillagningen av ärt-tempehn Bärta som finns på menyn. En produkt hon experimenterat mycket med och nu hittat ett perfekt sätt att tillaga den på. En läckerhet som både hon och gästerna tycker om. 

– Ärt-tempehn genomgår tre steg innan den hamnar på tallriken. Jag tipsar faktiskt alla gäster om hur de ska göra när de tilllagar tempeh hemma. De gillar verkligen produkten när de äter här på restaurangen, men har en tendens att inte lyckas hemma i köket. Lätt hänt när man ger sig på en ny produkt. 

Camilla Von Haartman

Camilla Von Haartman

Camillas tips för att lyckas med tempeh

1. Ånga av den i 10-20 minuter. Då kommer den upp i rätt temperatur och blir mjuk inuti

2. Grilla den i ugnen för att få till ett krisp. Ska du servera dagen efter kan du sätta in tempehn i kylen nu. 

3. Fritera eller stek så att du maximerar det där krispet alla vill åt. Smaksätt sist av allt.

– Det blir helt magiskt. Jag vill servera något med mycket tuggmotstånd. Målet är inte att efterlikna kött, utan snarare att sträva mot en förbättring av det, säger Camilla medan hon ställer fram den färgsprakande Teriyaki Buddha Bowlen hon just plockat ihop. 

Teriyaki Buddah Bowl med Bärta

Teriyaki Buddah Bowl med Bärta

Faktaruta: Växtbaserat nu en megatrend

  • Folk vill äta mer växtbaserat men ett hinder för att göra det är att smaken och texturen på köttsubstituten inte riktigt håller måttet. Enligt FMCG Gurus, som sammanställer konsumenters attityder i olika frågor, tycker 23% respektive 29% procent att smaken/texturen är ett bekymmer. 

  • Enligt Växtbaserat Sverige är det bland annat ett ökat intresse för hälso- och klimatfrågor som får människor att förändra sina matvanor. En trend som fått extra skjuts under 2020 då Coronapandemin aktualiserade hälsa och klimat ytterligare. Svenskarna minskade till exempel sin köttkonsumtion med 4,1 procent enbart under första halvåret.

  • Enligt Food Strategy Associates kommer de växtbaserade produkter som idag finns på marknaden kännas allt tråkigare i takt med att fler väljer växtbaserat. Konsumenten kommer kräva bättre kvalitet och större variation av såväl smaker, former som ingredienser. Vinnare kommer vara varumärken med stark story, bra innehåll och exceptionell smak.

The Herbivore Lund

1 Comment

Tre fermenterade middagar (växtbaserat)

Comment

Tre fermenterade middagar (växtbaserat)

3 FERMENTERADE MIDDAGAR!

Tre fermenterade middagar fulla av nyttigheter - och vansinnigt goda! Vi älskar fermenterad mat, och märker att många andra gör det också. Intresset för fermenterad mat har skjutit i höjden de senaste åren och allt fler testar att fermentera till exempel surkål hemma. Väldigt roligt!

Bärta är en groddad och fermenterad gul ärt-tempeh, och att äta den tillsammans med syrade grönsaker är en riktig smaksensation eftersom fermentering frigör smakämnen i maten vilket gör att den smakar mer. Dessutom är det väldigt nyttigt. Här har vi samlat några favoritrecept för dig som är sugen på en fermenterad middag!


Recept på Fermenterad Superbowl

Recept på Fermenterad Superbowl

Färgstark Fermenterad Superbowl! I den här väldigt goda och nyttiga bowlen har vi valt att ha hirs uppblandat med groddade mungbönor i botten. På toppen svartkål, hummus, krispiga syrade grönsaker (rödkål och morot), syrligt äpple och vår fermenterad gula ärta Bärta Alspånsrökt, ett pålägg med god sälta. Läckert!

Genom fermentering bidrar Bärta med fibrer (prebiotika) och de syrade grönsakerna med goda mjölksyrebakterier (probiotika). En bowl med båda dessa ingredienser skapar alltså en riktig pangrätt i hälsoväg.

En bowl kan bli ett vackert litet konstverk om en lockar fram sin konstnärliga ådra. Men, har du inte tid eller lust passar den här rätten också väldigt bra som matlåda. Kyl då ner hirsen till kylskåpstemperatur innan du lägger ihop maten.


Burgare med syrade grönsaker!

De här burgarna serverades i den foodtruck Pia Qvarnström, grundare av Bärta, drev innan hon startade Bärta. Det är två superfermenterade godbitar med en härlig mix av syrlighet och mustig umami. Om du vill göra allt från grunden tar de ungefär en vecka att framställa. Ja, här är det alltså matnörderi på hög nivå! Vill du köra en snabbare variant går det bra att köpa färdigt bröd och surkål och förenkla såserna.

Burgaren består av ett rågbröd, groddar, rödbetskimchi, hassel- och cashewnötsyghurt med timjan och citronskal och groddad + fermenterad Bärta Helbit Rå & Naturell marinerad i tamari.

Recept på burgare med syrade grönsaker

Recept på burgare med syrade grönsaker


Helstekt Bärta med rösti, surkål och polsk svampstuvning!

“Vi måste liksom ta in det faktum att det här faktiskt är den första riktiga vegosteken på marknaden” - Gustav “Jäkligt Gott” Johansson

Det här är en rätt som Gustav och Pia (grundare Bärta) lagade tillsammans. Vill ni kika på den videon hittar ni den här. Ja, det här är husmanskost när den är som bäst. En perfekt växtbaserad helgmiddag att laga tillsammans. Njut av helstekt Bärta (groddad och fermenterad), rösti, svampstuvning och surkål. Vill du göra egen surkål har vi Pias recept här. Smaklig måltid!


Comment