Vegansk kost kan vara supernyttig men också bestå av Delicatobollar, glass och energidryck. Växtbaserat, eller plant-based, som begrepp uppstod för att markera att man äter enligt den förra principen. Med växtbaserat menas då minimalt processade hela vegetabilier och det inkluderar grönsaker, frukt, fullkorn, hela baljväxter, nötter och frön. Växtbaserat låter ju sjukt nyttigt och det är säkert därför i princip alla produkter numera kallas växtbaserade, även om de absolut inte kvalar in i den kategorin. Bärta är växtbaserad med undantag för att vi använder olja vid tillagning av våra rökta och marinerade produkter. En renlärig växtbaserad kost innehåller inte olja som ju kommer från att man separerar fettet från sitt frö.

Genom att äta hela råvaror får man i sig alla näringsämnen som finns i fröet eller grönsakerna och inte bara kalorierna och enskilda näringsämnen. Vi får inga tomma kalorier, dvs livsmedel som bara innehåller energi och inte tillför vitaminer, mineraler och mikro- och makronutrienter. Det finns många dokumenterade hälsofördelar med växtbaserad kost, eller för att vara supertydliga, whole foods plant-based och det kan vara precis hur gott som helst!

Det finns mycket skrivet om det här och den som är det minsta nyfiken ska läsa onkologen David Stenholtz bok, Kostens kraft. En informativ, lättillgänglig och inspirerande bok!

För att peppa för lite extra hälsosamt ätande vill jag dela med mig av recept som jag gärna gör hemma. De innehåller lite olja och lite salt. Den som vill köra fullt ut drar ner mängderna till ett minimum. Känner man att olja och salt är livets bröd, då tar man mer. Du får göra precis som du vill! Du hittar recepten genom att söka på “plant-based” under fliken Recept.

Jag ska inte sticka under stolen med att det är lättare att laga och äta växtbaserat med lite mer utrustning i köket, t ex mandolin, air fryer, höghastighetsblender och groddningskärl. I recepten har jag dock försökt minimera prylarna så att det ska bli lätt att sätta igång. 

Och! Viktigt tycker jag. Det här är mat du blir mätt av. Själv tränar jag fem dagar i veckan och avskyr att vara hungrig. Sammanfattningsvis ska vår växtbaserade receptsamling maximera näringsinnehållet, minimera de tomma kalorierna och vara lika god som mättande!

/Pia Qvarnström, grundare Bärta