Ett matskifte är oundvikligt efter 2020

Comment

Ett matskifte är oundvikligt efter 2020

Risken för pandemier ökar i takt med att vi skövlar mer skog och äter mer animalier. De vilda djurens livsmiljöer försvinner och istället återfinns där boskap och människor. Här, i trängseln mellan det vilda och det tämjda, utvecklas och sprids nya virus.

– Politiker behöver agera och medborgare använda sin konsumentmakt för att driva på ett matskifte nu, säger Therese Zätterqvist som arbetar med kommunikation och hållbarhetsfrågor på Bärta. 

I december är det ett år sedan de första sjukdomsfallen uppdagades i Wuhan i Kina. Sedan dess har 65 miljoner människor smittats av coronaviruset och 1,5 miljoner avlidit i spåren av pandemin. Nu måste vi fråga oss själva: Vad kan vi göra för att det inte ska hända igen?

Att virus sprids från vilda djur till människor är inget nytt fenomen. HIV, Ebola, Galna ko-sjukan, Fågelinfluensan och Covid-19 är några exempel på just det här. Bakomliggande faktorer är skogsskövling och exploatering av naturen, men också intensivt jordbruk och storskalig djurhållning. 

– Till mångt och mycket är det animaliekonsumtionen som driver på utvecklingen. Så mycket som 70 procent av den globala jordbruksmarken används nu för bete eller produktion av mat till djuren, och mycket av marken var tidigare regnskog. Så kan vi inte fortsätta. Det tvingar de vilda djuren att leva nära oss och risken för smitta ökar, säger Therese.

Virus sprids både i handeln med vilda djur, som på marknaden i Wuhan, men också i den industriella djurhållningen där många individer av samma art trängs ihop på en liten yta. 

Och svenska animalier?

– Vi måste inse att vår konsumtion är global. Oavsett var djuret är uppfött, så har det med största sannolikhet ätit importerad soja, en produktion som driver på avskogning och alltså ökar risken för pandemier. Det här är ju tyvärr inget konsumenten kan läsa om i innehållsförteckningen, säger Therese Zätterqvist. 

Flera rapporter som kartlagt kopplingen mellan animaliekonsumtion och pandemier har släppts under året. Bland annat “Preventing the Next Pandemic” publicerad av FN. 

Källor

Preventing the next pandemic

Läkare för framtiden

Aftonbladet

Folkhälsomyndigheten

Göteborgsposten

Sveriges Radio

Sveriges Radio

Wikipedia

DN - Så leder skogsskövling till nya pandemier



Comment

Bärta Alspånsrökt pålägg hos COOP Sverige

Comment

Bärta Alspånsrökt pålägg hos COOP Sverige

Bärta Alspånsrökt är vårt rökta pålägg gjort på groddade och fermenterade gula ärtor. Svenskt, veganskt, ekologiskt, glutenfritt och snällt mot magen. Det har en god sälta som passar lika bra kallskuren på en macka, som topping på en sallad eller som tilltugg till en god öl. Pålägget finns nu i kyldisken hos en hel del COOP-butiker vilket är fantastiskt roligt. Här nedan hittar ni en lista över alla butiker kategoriserade efter städer.

Här hittar du också receptet till:
Julmacka med traditionsenligt vörtbröd, toppat med grönkål masserad i olja och salt, krämig rödbetssallad, vårt alspånsrökta pålägg och på toppen några syrliga lingon.

_DSC0146.jpg

Vår julmacka med Bärta Alspånsrökt!

ESKILSTUNA
Coop Mariefred

FALKENBERG/VARBERG
Coop Håstenshallen
Stora Coop Varberg
Coop Falkenberg

GÖTEBORG/ALINGSÅS
Coop Eriksberg
Coop Käringberget
Stora Coop Backaplan
Stora Coop Bäckebol
Stora Coop Sisjön
Coop Avenyn
Coop Munkebäckstorge
tStora Coop Kungsbacka
Coop Friggagatan
Coop Alingsås

HALMSTAD
Stora Coop Halmstad

HELSINGBORG/LANDSKRONA
Stora Coop Råå HBG

KARLSHAMN
Stora Coop Karlshamn

KARLSTAD
Stora Coop Bergvik
Coop Sunne

KRISTIANSTAD
Coop VÄ
Coop Degerberga

LIDKÖPING/SKARA
Coop Änghagen Lidköping

LINKÖPING
Coop Lambohov
Coop Lägerhyddan

MALMÖ/LUND/TRELLEBORG
Stora Coop Stadion
Coop Norra Parkgatan
Coop Bulltofta

NORRKÖPING
Coop Risängen

SKÖVDE
Stora Coop Nolhaga Skövde

STOCKHOLM
Stora Coop Södertälje
Stora Coop Vinsta
Stora Coop Bromma
Coop Hammarby Sjöstad
Coop Midsommarkransen
Coop Järna
Coop Mariatorget
Coop Djursholm
Coop Gröndal
Coop Rådhuset
Coop Östgötagatan
Coop Finn Malmgren
Coop Bondegatan
Stora Coop Huddinge
Coop Vallentuna
Coop Västra Skogen
Coop Storgatan
Coop Daglivs
Coop Norrtull
Coop Vällingby Centrum
Stora Coop Häggvik
Stora Coop Västberga
Coop Folkparken
Coop Medborgarplatsen
Stora Coop Åkersberga
Coop Skeppet
Coop Norra Djurgårdsstaden
Stora Coop Tumba

SUNDSVALL
Stora Coop Sundsvall

UDDEVALLA
Stora Coop Torp

UMEÅ
Coop Ålidhem
Stora Coop Tomtebo

VÄRNAMO
Coop Smålandsstenar
Coop Anderstorp

VÄSTERVIK
Coop Västervik

YSTAD/SIMRISHAMN
Coop Ystad
Coop Extra Tommelilla

ÄNGELHOLM
Coop Örkelljunga

ÖSTERSUND
Stora Coop Östersund

Comment

Från ärtexperiment till global satsning 

Från ärtexperiment till global satsning 

Pressmeddelande 3 nov 2020

Svenskt, innovativt, kompromisslöst. Uppstickaren Bärta™ gör mat av svenska gula ärtor. Nu tar de in kapital för att expandera globalt med sin växtbaserade innovation. 

Allt började tre trapport upp, i ett kök i en lägenhet i Årsta i Stockholm. Köksexperimenten avlöste varandra i arbetet med att ta fram vad som idag är Bärta™; en groddad och fermenterad  gul ärta som kommer i olika varianter. 

– Mitt mål har hela tiden varit att produkterna ska ha maximalt med smak och minimalt klimatavtryck. Det tycker jag att vi lyckats med, säger Pia Qvarnström grundare av Bärta™. 

För tre år sedan flyttade hon produktionen från hemmet i Stockholm till det nuvarande produktionsköket i Karlshamn för att satsa allt på Bärta™. Nu tar företaget in nytt kapital för att skala upp produktionen ytterligare och expandera till nya marknader.

– Vi befinner oss i ett skifte på livsmedelsområdet där växtbaserade alternativ blir allt mer efterfrågade, och vi ser stor potential för den svenska ärtan, säger Pia. 

Det finns en stark global trend för växtbaserad mat som drivs av insikten att animalieindustrin skadar vårt klimat och vår hälsa. Till exempel används 70% av den globala jordbruksmarken för bete eller produktion av mat till djur i djurindustrin. Här finns stora möjligheter till omställning och ökad produktion av exempelvis baljväxter, för humankonsumtion. 

Förutom individuella hälsofördelar med att äta mer grönt har Corona-pandemin satt strålkastarljuset på kopplingen mellan globala viruspandemier och vårt moderna jordbruk. Att hålla stora animaliepopulationer på en liten yta och att vi genom att göra om naturliga miljöer till jordbruksmark tränger undan vilda arter är båda en grogrund för nya virus.

En viktig faktor som hindrar omställningen är textur och smak på de växtbaserade produkter som idag dominerar marknaden. Ett annat hinder är att dessa produkter ofta innehåller många tillsatser. Kunden vill ha smakupplevelser som känns bra i såväl mun som kropp och samvete. 

– Just textur är en diskussion vi återkommer till hela tiden, både i samtal med konsumenter och aktörer inom resturangnäringen, säger Pia. 

Bärta™ lanserades i liten skala i slutet av 2018 och har sedan dess vuxit successivt och finns idag i ca 300 butiker från Malmö till Luleå. Det som utmärker Bärta™ är att det tillverkas på hela svenska och ekologiska ärter som groddas och fermenteras. 

– Det ger både en unik smak och textur som inte alls påminner om det gummiaktiga tuggmotstånd som finns i många vegetariska köttsubstitut. Det är också helt naturliga processer och kräver inga tillsatser, säger Pia. 

Marknaden för växtbaserat växer både i Sverige och globalt. Den globala marknaden för alternativa köttprodukter kommer enligt storbanken Barclays att växa med 1000% och omfatta 140 miljarder dollar per år inom ett decennium. Andra analyser indikerar att omsättningen kan nå 250 miljarder dollar år 2030. 

– Frågan om växtbaserat ligger på bordet och är ”top of mind” hos många. Vi tycker att det är helt rätt tid att expandera och erbjuda fler den smaksensation Bärta™ är, säger Pia Qvarnström.

Pressbilder
https://we.tl/t-DZjPgbPMim

Swedish Temptations är företaget som står bakom de veganska produkterna med varumärket Bärta™. Nu fortsätter expansionen och Bärta™ tar in nytt kapital för att expandera till nya marknader och med nya produkter.



Tävla och vinn mat från Bärta

Tävla och vinn mat från Bärta!

72dpi edited-8991.jpg

Tycker du att det är roligt att laga mat? Ja men då ska du absolut vara med i vår matlagningstävling! Så här gör du:

  1. Laga valfri rätt på en av våra produkter

  2. Ta ett bild på din rätt och tagga oss i den på Facebook eller Instagram

  3. Använd taggen #recepttävling

Du kan hitta på ett alldeles eget recept eller inspireras av något av de som finns på vår hemsida. Dem hittar du här!
Undrar du över var du kan hitta Bärta i butik så finns en lista här!

Och vinsten?

Vi kommer att kora 2 vinnare i månaden t o m mars som kammar hem 3 produktcheckar var.

Har du några frågor om tävlingen är du välkommen att maila therese@barta.se

Lycka till!

Kvävet - ett dopat system.

1 Comment

Kvävet - ett dopat system.

Du har kanske hört talas om att både maten vi äter och sättet vi odlar på har stora negativa effekter på vår miljö och vårt klimat? Kanske har du läst i tidningarna om jordbrukets inverkan på en minskande biologiska mångfald, om övergödning, algblomning och bottendöden i Östersjön.

I det här inlägget vill vi lyfta ett perspektiv som får alldeles för lite utrymme i debatten, nämligen jordbrukets, och närmare bestämt det konstgjorda kvävet i konstgödslets, negativa effekter på det livsviktiga dricksvattnet.

Vad är kväve och varför behöver vi det?

Välkomna tillbaka till skolbänken, en snabbis! Vi tänkte att det är bäst att inledningsvis reda ut vad kväve faktiskt är. Kväve är ett grundämne, och är i sin organiska form nödvändigt för livet på jorden. Det finns i våra proteiner, i vår arvsmassa och t ex i växternas klorofyll. Bra grejer helt enkelt!

Den moderna kvävecykeln på jorden tros ha uppstått för cirka 2,5 miljarder år sedan. Då började bakterier ta upp icke-organiskt kväve från atmosfären och omvandla det. Sedan dess har de försett andra levande organismer med det organiska kväve de behöver för sin existens. Så, då har vi rett ut det!

Vad är då problemet?

Jo, problemet uppstår när det blir för mycket av det goda. Som med det mesta här i världen. Inom jordbruket har kvävet alltid varit viktigt. Det ger energi och näring till jorden som grödorna tar upp för att växa, och ju mer kväve i jorden desto större skörd.

Innan 1920-talet fanns kväve enbart i form av gödsel från djur och växter, en begränsad tillgång. Men sedan upptäckte man konstgödslet. Och visst var konstgödslet en suverän uppfinning för jordbruket hundra år tillbaka i tiden. Det bidrog till ett rejält uppsving för bönderna med bland annat större skördar som följd. Produktionen av vår mat ökade trefaldigt, inte fy skam inte.

Idag sitter vi på mycket mer kunskap om kvävet, och vad som händer när vi kväve-bombar våra åkrar med konstgödsel världen över. Enligt forskarna handlar det om hundratals miljoner ton kväve, det är sannerligen en del. Och får sannerligen konsekvenser.

Problem med konstgödsel

Vatten och hälsa:

Just nu pågår en vattenkris i världen, det konstaterar Världsbanken i den rapport de släppte 2019; Quality Unknown: The Invisible Water Crisis. I rapporten beskriver de bland annat hur dagens intensiva jordbruk bidrar till problemet med förorenat dricksvatten, när kväve läcker från världens åkrar ut i vattendrag, sjöar och hav. Barn som dricker vattnet drabbas av negativa hälsoeffekter

Kvävet i dricksvattnet orsakar bland annat kortväxthet hos 150 miljoner småbarn vars hjärnor och kroppar inte växer normalt. De klarar sig sämre i skolan och får en sämre ekonomi som vuxna. Kvävet orsakar också så kallat ”blue baby syndrom”, syrebrist hos spädbarn vilket kan leda till en alldeles för tidig död.

Fossilbaserad produktion och lustgas:

Det intensiva jordbruket bidrar till klimatutsläpp på flera vis. Konstgödsel framställs industriellt och vid produktionen går det åt mycket fossil energi (fossila bränslen). Användningen av den fossila energin orsakar utsläpp av koldioxid i atmosfären som bidrar till global uppvärmning.

När konstgödseln sedan har spridits på åkern sker utsläpp av lustgas. I Världsbankens rapport, som vi nämnde ovan, läcker ungefär 50% av kvävet som hamnar på världens åkrar ut i vattendrag, eller tas upp av luften och riskerar att omvandlas till just lustgas. Enligt FN:s klimatpanel kommer merparten av utsläppen av lustgas i världen från jordbrukets användning av konstgödsel. Tyvärr har lustgas en 300 gånger så stor påverkan på växthuseffekten som koldioxid har.

Det är alltså tydligt att användningen av konstgödsel för med sig en hel del problem.

Så varför använder vi då konstgjord kväve?

Kort och gott är det ett billigt sätt att tillföra energi/näring till våra åkrar. Eftersom fossil energi är billig blir det billigt att utvinna kväve ur luften och göra konstgödsel, även om det inte är energieffektivt.

Klimatutsläppen för framställningen av 1 kg konstgödsel är 3,7 co2e.
Försäljningen av konstgödsel uppgick till 182 700 ton i Sverige gödselåret 2018/2019.
Tar vi 182 700 ton x 3,7 co2e får vi fram klimatutsläppen för det årets produktion av konstgödsel: 675 990 ton co2e.

Men hur mycket är då 675 990 ton co2e? Vad kan man göra för det? Här kommer lite jämförelser:

  • Har du grön el kan du använda din hårtork i.. håll i dig: 13 519 800 000 timmar. Tretton miljarder femhundranitton miljoner åttahundratusen timmar

  • Tycker du att det är roligare att dammsuga kan du göra det i: 2 027 970 000 timmar. Två miljarder tjugosju miljoner niohundrasjuttiotusen timmar

  • Du skulle kunna köpa 20 279 700 st Levi jeans (för samma mängd utsläpp)

  • Du kan åka 270 396 000 mil med din bil. Ta med färdkost och bra spellista!

  • Har du oändligt med tid kan du också ta bilen 67 599 varv runt jorden

Det är inte hållbart att i längden tillföra näring på ett sådant sätt som vi gör inom jordbruket idag. Det är lite som att ta anabola steroider, det bygger muskler snabbt (ger stora skördar) men det är inte bra för kroppen (planeten). Ett dopat system, kväve-dopat, och vi behöver förändring.

Därför tror vi på ett ekologiskt jordbruk

Inom det ekologiska jordbruket används inte konstgödsel, utan eko-bonden tillför näring till jorden på andra sätt. Bland annat genom att odla växter och grödor som själva är bra på att ta upp kväve från luften och binda det. Klöver är en sådan växt som ofta används och som odlas tillsammans med grödor eller mellan sådd av grödor vi äter. Klövern får växa upp, binda kväve, och plöjs sedan ner och vips så har kväve tillförts jorden på ett naturligt vis.

Baljväxter såsom ärtor är också väldigt bra på att binda kväve, vilket betyder att behovet av gödsling minskar. Det här är en av anledningarna till att vi satsar på ekologiskt. Och på ärtan. Två flugor i en smäll, liksom.

Idag har maten vi äter och sättet vi odlar maten på en alldeles för stor påverkan på miljön, klimatet och hälsan. Det finns tusen anledningar att ställa om.

Källor

Quality Unknown: The Invisible Water Crisis

Världsbanken: Konstgödselutsläpp skadar barn

Jordbruk och läckage av nitrat till grundvatten

Gödselfrågan som inte går att skita i

Vi dränker jorden i kväve

Vad är ett ton koldioxid, egentligen?

Klöver gör fälten friskare

Krav

Lantbruk.se

1 Comment

Bärtaburgare i topp vid vegogranskning!

Vår Burgare Umami får beröm och det vill vi självklart sprida ordet om kors och tvärs över hela vårt avlånga land.

Äkta vara har nämligen VEGOGRANSKAT 32 st olika vegoburgare i jakt på tillsatser, aromer och andra industriella ingredienser. Vilket de kallar för ”industriella påhitt” i sin undersökning. En bra guide som förenklar och förtydligar för konsumenten! ⠀

Och vi toppar ✊🏼 granskningen, tillsammans med en handfull andra vegopolare. Inga påhitt i våra burgare helt enkelt (och inte i våra andra produkter heller för den delen). 

Länk till guiden finns här: GUIDE

Ps. Det innebär ju inte att alla tillsatser är dåliga. Det behöver vi ha en nyanserad diskussion om 🙂 
#äktavara #vego #artanbarta

Bild från Äkta Varas hemsida!

Bild från Äkta Varas hemsida!

Burgare Umami 1.jpg

Grilla Bärta i sommar

Grilla Bärta i sommar

GRILLA GOTT OCH KLIMATSMART!

Äntligen är det grillsäsong. Som vi alla väntat på att få njuta av sol och värme. Nu är det dags!

Så vad hamnar på grillen sommaren 2020? Här bjussar vi på några förslag. Bärta Bitar Chili & Lime + Bärta Burgare Umami. Två dundergoda alternativ gjorda på svenska gula ekologiska ärtor. Gott och klimatsmart!

Bitar Chili & Lime har smaker från det asiatiska köket, den heliga treenigheten syra, sötma och hetta. De är färdigmarinerade, supersaftiga och smakar gudomligt gott. Låt dem gärna tina en liten stund innan du lägger dem på grillen. fördelaktligen på ett spett.

Burgare Umami kommer också färdigmarinerad och redo att ta alla grillgäster med storm. De hela ärtorna i burgaren har sugit åt sig massvis av marinad, vilket gör den till en saftig smaksensation. Planetens bästa burgare, om du frågar oss. Den ligger också i topp i Äkta Varas Vegogranskning!

Ärtor är bland det mest klimatsmarta du kan äta. De har lägst klimatpåverkan av alla baljväxter och bidrar samtidigt till mer hälsosamma jordar. Ärtors klimatutsläpp är 0,2 Co2e/kg – mer än 100 gånger lägre än för nötkött. Ärtor är framtiden!

Bärta är vårt bidrag till en hållbar värld. HÄR hittar du en lista med alla butiker som har Bärta.

Chili 1.jpg

Pensla bitarna och burgarna med grillolja! Det ger dem en gyllene färg och krispig yta som hjälper till att behålla den goda saften.

Burgare 1.jpg

RECEPT GRILLOLJA

Det här är Pias (Bärtas grundare) recept på grillolja. Enkelt men slående gott. Pensla på bitarna / burgarna och på grönsakerna du ska grilla.

1 dl olja
1 dl tamari
2 klyftor pressad vitlök
1 msk crema di balsamico

TIPS TILLBEHÖR

Bärta är så gott att det går att äta utan tillbehör, men hey.. vi förstår att det kan vara trevligt med något till. Och det här tipset kan du inte missa. Vitkål. När du väl börjat grilla vitkål och insett hur fantastiskt gott det är kommer det bli ett stående inslag varma sommarkvällar. Skiva vitkålen i klyftor, pensla den med lite grillolja och grilla. Samma sak med morot. Där kan du med fördel krydda på en nypa kanel också. Det blir himmelskt gott!

Chili 3.jpg

50 % av maten vi äter importeras

Det snackas allt mer om maten, och det gillar vi här på Bärta. I och med Coronapandemin har diskussionen om Sveriges förmåga att förse befolkningen med tillräckliga mängder livsmedel seglat upp på agendan. Frågan har dryftats inte bara i det politiska utan också runt middagsbordet i många hem. Hur sårbara är vi egentligen i en global och orolig värld? 

IMG_6377.JPG

Gick du också in i din lokala matbutik och häpnades över hyllorna som ekade tomt i början av mars? Var du kanske en av dem som säkrade ett litet matförråd hemma utifall att? 

Bunkringsvågen som drog fram genom Sverige våren 2020 lämnade bland annat hyllor med konserver, pasta och bröd tomma i många av landets matbutiker. Toalettpappret måste kanske också nämnas här? De tomma hyllorna var något som väckte oro och fick många av oss att lägga en extra tanke på frågan hur Sverige står sig i en kris. 

Men nej, maten kommer inte att ta slut, i alla fall inte över en natt. Det gick MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) ut och bekräftade i media. Att frågor kring Sveriges förmåga att producera tillräckliga mängder mat är viktiga och högst relevanta för oss som land är det dock inget snack om. 

100% självförsörjande på mjöl, morötter och socker

Idag importerar vi hälften av maten vi äter i Sverige, och det enda vi är 100 % självförsörjande på är faktiskt mjöl, morötter och socker. Lite skämtsamt skulle vi kunna säga att morotskaka är det enda vi har vid en längre kris. Gott förvisso, men vi tröttnar nog ganska snabbt. 

Vill vi dra saker och ting till sin spets kan vi också slå ett öga på Sveriges behov av importerad energi, foder, bränsle, växtskyddsmedel, utsäde och reservdelar för att kunna producera mat i landet. Tar vi med även detta i beräkningen menar experter vid Livsmedelsverket faktiskt att Sveriges försörjningsförmåga är noll. Hoppsan! Om handeln med omvärlden skulle skäras av står vi alltså inför stora utmaningar. 

Som parentes kan vi berätta att det nödvändigtvis inte är så att vi producerar mindre mat idag än för t ex 30 år sedan, men idag är vi ju betydligt fler svenskar som ska dela på kakan.  

Stor potential att odla mer i sverige

Det finns flera saker som gör oss sårbara när det kommer till matförsörjningen idag. Exempelvis en politiskt orolig omvärld, klimatförändringar som påverkar odlingsmöjligheter och plötsliga händelser såsom Coronakrisen där länder och industrier stänger ner. Samtidigt finns stor potential till omställning och till att öka produktionen av mat i Sverige. Bland annat finns det en en jättekapacitet att odla mer baljväxter, och goda argument för det både klimat- och miljömässigt. 

Regeringen har faktiskt tagit fram en livsmedelsstrategi som innehåller mål om ökad matproduktion. I den beskriver de bland annat förutsättningar för en ökad produktion och konsumtion av svenskt kött. Vi tror dock på en annan väg med fortsatt minskat köttätande och en större andel baljväxter på tallriken. Mer om potentialen att odla mer ärtor, bönor och linser i framtida inlägg. 

Källor:

Riksdagen
Omni
Lrf
Agfo
Slu

Bärta i P4 Malmöhus

Torsdagen den 30 april satt vi bänkade vid ett supermysigt inslag från ”Eftermiddag i P4 Malmöhus”. Daniel Quartey, som driver Quartey’s Take away, Deli och Catering i Simrishamn, var på plats i Fulltofta (Skåne) för lite hederlig utomhusmatlagning. Vem älskar inte det? 

Där hade Stiftelsen Skånska Landskap bjudit in till ett sova ute-arrangemang, och Daniel var på plats för att inspirera kring matlagning och snacka vegetariskt. Dagen till ära bjussade han på grillspett med Bärta. Hela upplägget med krossad potatis till lät sjukt gott 🤤

Här är ett inslaget om ni vill mys-lyssna på Daniels stämma (start 75 min in i sändningen): https://sverigesradio.se/avsnitt/1488905
Här hittar ni Quartey’s Facebook!

Daniel Quartey vid Quartey’s

Daniel Quartey vid Quartey’s

Vi behöver utmana färskvarunormen

Vi behöver utmana färskvarunormen

1,3 miljarder ton - så mycket mat slängs globalt varje år. Det är faktiskt en tredjedel av all mat som produceras, och så kan vi ju inte fortsätta. Vad finns det då för lösningar? Jo, en hel del! En av dem är att satsa mer på fryst mat, och minska andelen färska livsmedel i butikerna.

FRANCE-FORBIDS-FOOD-WASTE_LITTLE.jpg

Föreställ dig att du går in i din lokala matbutik för att köpa lite bröd till morgondagens frukost. Du väljer ett färskt surdegsbröd och några småfrallor. Men, visste du att mycket av brödet du köper färskt i butik faktiskt varit fryst en gång innan? Jo, brödet anländer fryst till butikerna och tinas upp på plats för att säljas till oss. Lite onödigt kan man tycka, eftersom många av oss fryser in hela eller delar av brödet när vi kommer hem från butiken, just för att brödet inte ska mögla eller bli torrt i vårt skafferi. Tänk om vi istället kunde köpa brödet fryst i butikerna, det hade kunnat minska svinnet rejält. 80.000 ton bröd slängs eller skickas nämligen tillbaka till bagerierna varje år.

Problematiskt på flera vis

Att slänga mat är problematiskt på många olika vis. Först och främst är det såklart en förlust av värdefulla resurser. Att producera mat, både animalisk och växtbaserad, kräver bland annat stora mängder vatten, att vi brukar jorden, processar och transporterar livsmedlen.

Även etiska och moraliska aspekter spelar in här. Att slänga mat i en tid då vi får rapporter om att vi lever på ett sätt som tär på planetens gränser är problematiskt. Har ni t ex hört talas om Earth Overshoot-day? Dagen då vi gjort av med de jordliga resurser som egentligen skulle räcka ett helt år. Earth Overshoot-day infaller några dagar tidigare för varje år som går. Att leva inom planetens gränser handlar delvis om att få bukt på problemen inom livsmedelssystemet, bland annat matsvinnet. 

Tittar vi på matsvinnsfrågan ur ett mänskligt perspektiv blir det än tydligare att vi behöver göra något. Enligt FN lever 800 miljoner människor i världen fortfarande i hunger, munnar som utan problem hade kunnat mättas med den årliga mängden svinn. 

Fryst mat minskar svinnet

Ja, fryst mat minskar svinnet på flera olika sätt. I butikerna kommer svinnet främst från färskvaror som i regel har kortare bäst före-datum / sista förbrukningsdag än frysvaror. När vi fryser ner livsmedel tar vi nämligen bort möjligheten för bakterier att växa. Frystekniken bygger på att vattnet i livsmedlet kristalliserar och då kan ingen bakterietillväxt ske. Färsk mat förvaras däremot i temperaturer upp till +8°C och då kan bakterier fortfarande växa, om än i långsam takt. En annan positiv aspekt av att frysa mat är att vi inte behöver använda lika mycket konserveringsmedel i livsmedlet. Bra va?

Därför vill vi utmana färskvarunormen som råder idag. Vi behöver acceptera en större andel fryst mat för varor där det verkligen lönar sig miljömässigt att frysa in. Enligt en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet och deras forskningsplattform Future Food borde animalier prioriteras. 

Produktionsvolymerna av vegetabiliska livsmedel är ungefär fem gånger större än de animaliska, samtidigt står animaliska livsmedel generellt sett för en mycket större klimatpåverkan. Vill vi skydda de planetära gränserna och minska svinnets negativa påverkan är det mest effektivt att minska svinnet av animalier först, menar forskarna. Köttfärs är ett exempel på en produkt som ofta säljs färsk och där svinnet är relativt stort med anledning av det korta bäst före-datumet, men som med fördel skulle kunna säljas fryst. 

Förutom att fryst mat minskar svinnet finns även andra fördelar. Det är ofta mer effektivt, både kostnadsmässigt och energimässigt, att stapla frysta varor vid transport. Det betyder färre transporter och minskad klimatpåverkan.

Idag finns ett av FN uppsatt halveringsmål av matsvinnet till 2030. 

Här har vi några hjältar som bjuder på vardagstips om hur du kan minska matsvinnet:

Vårt Sweden Instagram

Vårt Sweden Facebook

Food Loopz Instagram

Food Loopz Facebook

Dumpsterdivan

Vi är maträddarna podcast

Dumpstringslyx Facebook.

Källor:

FoF
Sveriges Radio
SLU
KF
Livsmedelsverket
SVT