När koksboksförfattaren och matbloggaren Gustav Johansson lagade till vår Bärta Burgare Umami valde han att kombinera den med en moccamole på gröna ärtor, ugnsrostad majs och en het och härlig salsa verde. Jag kan avslöja att det var så gott att vi efter bilderna var tagna slogs om burgarna!

Gå gärna in på Gustavs blogg och kolla in vad han skriver om Bärta och alla andra läckra recept som han har knåpat ihop. Här hittar du inlägget om burgaren.

Det här behöver du

1 paket Bärta burgare umami
1 paket hamburgerbröd (förslagsvis Korvbrödsbagarens Potato Buns)
1 kruka krispsallad
1/2 silverlök
1 färsk jalapenjo (det funkar med inlagd också)
1 dl vegansk majonnäs
2 msk BBQ sås (köp färdig eller gör egen, jag använde Sweet Baby Rays Sweet Hickory)
1 hel majskolv

Mockamole
3 dl gröna ärtor
1 klyfta vitlök
1 tsk spiskummin
1/2 kruka färsk koriander
Juice från 1/2 lime
1/2 msk olivolja
Salt och peppar efter smak

Salsa verde
1/2 kruka koriander
1/2 silverlök
1 färsk jalapeñjo eller 4-6 skivor inlagd jalapeñjos
juice från 1/2 lime
1/2 dl olivolja
salt efter smak

Så här gör du

Grillad majs

  1. Om du har en hel rå majskolv lägg in den i ugnen på 225 grader med blasten på. Grädda i ca 45 minuter, och vänd då och då. Majsen ska ha visst tuggmotstånd men inte vara rå när den är klar. Blasten kommer bli bränd, men det spelar ingen roll.

  2. Om du använder förkokta majskolvar så gräddar du dem på grilleffekt i ugnen i 10 minuter, vänd då och då, så de får fin färg.

  3. Skär sedan av majsen från kolven och lägg i en skål vid sidan.

Mockamole

  1. Lägg ärtorna (se till att de är tinade om du använder frysta ärtor), koriandern, vitlöken, limejuicen, olivolja, spiskummin och lite salt i en mixerbunke och mixa till en slät kräm med en mixerstav. Det går att använda en blender eller matberedare också.

  2. Smaka av med salt, syra, och spiskummin tills du är nöjd. Ställ åt sidan

Salsa verde

  1. Du kan göra detta antingen i en mortel eller genom att hacka alla ingredienserna superfint, som vi gör i videon. Att mortla allt blir dock enklare om du först finhackar ingredienserna och sedan lägger dem i morteln, så vi börjar på samma sätt.

  2. Skala och finhacka halva silverlöken, finhacka en jalapeño (utan kärnor om du vill ha det lite mindre starkt) och finhacka den andra halvan av korianderkrukan. Blanda dessa i en mortel och mosa till en kräm, eller finhacka dem tillsammans ännu mer på skärbrädet, omväxlandes mosandes med knivbladet.

  3. Ta hacket och lägg i en skål, eller behåll dem i morteln och blanda därefter ner limejuice, och tillräckligt mycket olivolja för att det ska bli krämigt, men inte rinnigt.

  4. Smaka av med salt.

Stek och bygg burgaren

  1. Skiva resten av silverlöken, skiva den kvarvarande jalapeñon och skölj krispsallladen.

  2. Se till att dina Bärtaburgare är tinade och stek dem på medelhög värme i ca 4-5 minuter per sida. När de precis börjar få tillräckligt mycket färg så penslar du dem med lite BBQ sås på varje sida och steker 1 minut till per sida. Lägg åt sidan medan du rostar hamburgerbröden i pannan du nyss stekte burgarna i.

  3. Bygg burgaren med majonnäs i botten, sedan en knapp msk salsa verde, sen ett salladsblad och några skivor silverlök, sen en bärtabiff, ett salladsblad till, och skivad jalapeño, sen en bärtabiff till, toppa med mockamole, mer salsa verde och sist en redig skopa grillad majs. Toppa med ett rostat burgarbrödslock och njut!

Comment