I stolt samarbete med aktören Nordisk Råvara lanserar Bärta nu den lyxiga godbiten Bärta Enrisrökt Höstärta. En planetnyttig bit som både är svensk, ekologisk och färdig att ätas. Den groddade och fermenterade höstärtan bjuder på djup nötighet och enriset ger en unik, syrlig röksmak. Dessutom är höstärtan en av få vinterhärdiga baljväxter i Sverige – något som ger positiva effekter på både klimat och miljö. 

– Det här är vår första kylprodukt på just höstärta, vi breddar från att tidigare jobbat enbart med svensk gul ärta. Höstärtan är en väldigt vacker brunspräcklig baljväxt som bjuder på en djup nötighet till vår enrisrökta produkt, en bit som passar perfekt att skiva och ha på mackan, tärna till en sallad eller äta som tilltugg till en kall öl, säger Pia Qvarnström grundare och produktutvecklare på Bärta.

Macka med palsternackskräm, äpple och Bärta Enrisrökt Höstärta

Macka med palsternackskräm, äpple och Bärta Enrisrökt Höstärta

Bärta Enrisrökt finns i kyldisken på Coop

Bärta Enrisrökt finns i kyldisken på Coop

Växtbaserat stark trend, svenskt ännu starkare

Att äta mer växtbaserat är en tydlig och ihållande konsumenttrend. Antalet flexitarianer, alltså de som äter vegetariskt två till sex gånger i veckan, har ökat från 19 till 29 procent under de senaste fem åren enligt Axfoods Vegobarometer 2020. Svenskt och närproducerat är en ännu starkare trend – det märks dock inte i vegohyllan.

– Vi ser att allt fler uppmärksammar bristen på svenskproducerat i vegohyllan, men också det låga utbudet av svenskt och ekologiskt. Vi märker att folk vill veta vad de stoppar i sig samtidigt som de söker en kulinarisk upplevelse. Här vill vi definitivt fylla ett tomrum tillsammans med Nordisk Råvara som också ser stora värden i att odla mer av det vi själva äter, säger Pia Qvarnström. 

Den vinterbördiga höstärtan 

Har du inte hört talas om höstärta tidigare är du nog inte ensam. Höstärtan, med sitt ursprung i Österrikes alpområden, är en vackert färgad gråärt rik på smak. Den är på flera sätt intressant att odla här på våra breddgrader då den är möjlig att höstså och under lång tid täcka marken och samverka med jorden. Höstärtan bidrar däribland till att binda kol även under de kalla månaderna och till en minskad erodering av jord som släpper koldioxid. 

– Höstärtan ligger oss varmt om hjärtat på Nordisk Råvara. Det är en kulturarvsväxt med många fördelar. Vi tycker att vi behöver prata mer om hur mat produceras och lyckas förklara skillnaden mellan olika råvaror och hur de processas för konsumenten. Det är en utmaning, och vår förhoppning med en produkt på höstärta i kyldisken är att skapa nyfikenhet och pusha den diskussionen ett steg framåt, säger Tomas Erlandsson på Nordisk Råvara.  

I tätt samarbete med olika odlare i Sverige distribuerar Nordisk Råvara omsorgsfullt odlade traditionella och otraditionella grödor, med fokus på baljväxter. 

Ärtan gav Naturskyddsföreningens pris

Anna och Holger Olin driver Activs gård i Skåne och är en av gårdarna som odlar just höstärta. Något de bland annat kammade hem Naturskyddsföreningens och Tomelilla kommuns Natur och miljöpris för 2020. 

– Något vi upplever som mycket positivt med höstärtan är att den står sig bättre under den torra perioden som ofta infaller på våren, jämfört med vårgrödor som är känsligare. Sen tar ärtodling också upp kväve från luften som binds i jorden och som lämnar näring till nästa års odling av raps. Det är väldigt bra ur ett växtföljdperspektiv och något vi självklart nyttjar. Vi märker att intresset för baljväxter ökar och det är ju fantastiskt roligt att odla något människor är nyfikna på, säger Holger Olin på Activs gård. 


Bärta Enrisrökt Höstärta är centralt listad hos Coop f o m v 36!

Himmelsk macka i mossig skog!

Himmelsk macka i mossig skog!

Comment