Kimchiwrap med Bärta

Kimchiwrap med Bärta

Fantastiskt smakrik och enkel wrap. Också perfekt som snittar till festen.

Bärta-taco med moccamole

Bärta-taco med moccamole

Naturell Bärta ger helt enkelt den ultimata tacofärsen och tillsammans med moccamole på gröna ärtor får du en festmåltid som är lika klimatsmart som den är god. Servera med dina favorittillbehör.

Stroganoff à la Bärta

Stroganoff à la Bärta

En älskad favorit i Bärtas växtbaserade tappning. Otroligt krämig och smakrik och helt utan tillsatt socker.

Ramen på 10 minuter - med naturell Bärta

Comment

Ramen på 10 minuter - med naturell Bärta

Om vi säger nuddelsoppa, vad tänker du på då? Kanske en billig räddare i nöden under studenttiden eller en riktigt fyllig lyxsoppa på finrestaurangen? Ramen kan ju vara både ock och här bjuder vi på ett recept som är den perfekta kompromissen mellan lyx, snabbhet och nyttighet. Du får det goda och snabba med nudelsoppan men slipper alla tillsatser och de enorma mängderna salt som de färdiga paketen ofta innehåller. Den är lite mer som en lyxramen men du behöver inte springa runt i tio olika asiatiska livs för att få tag på ingredienserna och därefter spendera timmar i köket med att preppa buljongen. Den är helt enkelt så som vi tycker att nudelsoppan borde vara: enkel, god, matig, snabb och nyttig!

Det här behöver du

150 g Bärta helbit rå & naturell
1 portion nudlar, förslagsvis Kung Markattas ekologiska fullkornsnudlar
1 portabello
1 morot
1 klyfta finhackad vitlök
En bit riven ingefära
Lite purjolök
Några körsbärstomater
En näve bladspenat
Lite färsk koriander
Olja att steka i, gärna rostad sesamolja
2 + 1 msk tamari (en japansk sojasås), eller annan valfri sojasås. Var observant på att de kan vara väldigt olika salta.
1 tsk sweet chili
Det går bra att byta ut grönsakerna mot det du har hemma och tycker om, t ex grönkål, rödlök, sötpotatis, brysselkål, äpple…

Såhär gör du

  1. Skär eller bryt Bärtan i lite mindre bitar och skiva svampen. Stek i olja tillsammans med vitlök och ingefära på lite under medelvärme i ca 7 minuter. Häll på 1 msk tamari i slutet och rör runt i pannan.

  2. Hyvla moroten i tunna band med hjälp av potatisskalaren. Skär purjolöken tunt med kniv eller mandolin. Grovhacka koriander.

  3. Koka upp ca 3 dl vatten och lägg i nudlarna. Koka lagom mjuka. Häll i tamari.

  4. Häll över nudlarna i en skål. Lägg i övriga ingredienser. Se till att du även skrapar ner den smakrika oljan från den stekta svampen och Bärtan . Smaka av med tamari och eventuellt med färsk chili, chiliolja eller sriracha om du gillar hetta.

Comment

Chiapudding med hampamjölk

Chiapudding med hampamjölk

Här bjuder vi på recept på två riktigt goda chiapuddingar som dessutom är packade med omega-3. Vi gör den på egen hamapmjölk. Om du inte vill pyssla riktigt lika mycket i köket går det fint att använda annan mjölk. Vi gör en ganska ordentlig omgång på en gång så att du har flera portioner. Det går bra att minska ner receptet om du bara vill göra lite grann.

Det här behöver du

2 dl skalade hamapfrön
7-9 dl vatten
1 nypa himalayasalt
ca 2 dl chiafrön

Chia - blåbår och mullbär
1 dl blåbär
1 dl torkade mullbär
Vanilj och kardemumma

Chia - lingon och aprikos
1 dl lingon
1 dl torkade aprikoser
Kakaonibs

Så här gör du

  1. Blötlägg hampafröna över natten/dagen.

  2. Sila av fröna och mixa dem med det mesta vattnet och himalaysaltet. Om du har tillgång till en höghastighetsmixer rekommenderar vi att du använder den. Annars kan du mixa fröna med en en tredjedel av vattnet i med mixerstav eller matberedare. Mjölken ska bli helt slät. Om du mixar med mindre vatten får du sen röra ut den koncentrerade mixen med mer vatten i en större behållare.

  3. Häll upp mjölken i lämpliga puddingbehållare, t ex mindre dricksglas. Fyll dem till två tredjedelar.

  4. Blåbär och mullbär: Rör ner 1,5 msk chiafrön per dl mjölk, tillsätt 1 msk blåbär, 1 nypa vanilj och kardemumma. Den ska tjockna efter en liten stund. Om den känns för tunn tillsätter du lite mer chiafrön. Låt stå 1 timme till 1 vecka i kylen. Toppa med torkade mullbär vid servering.

  5. Lingon och aprikos: Rör ner 1,5 msk chiafrön per dl mjölk, tillsätt 1 msk lingon och en hackad torkad aprikos. Om den känns för tunn tillsätter du lite mer chiafrön. Låt stå 1 timme till 1 vecka i kylen. Toppa med kakaonibs vid servering.

Bärta filé spiskummin & citron med tabbouleh och syrlig tahinidressing

Bärta filé spiskummin & citron med tabbouleh och syrlig tahinidressing

Det här är verkligen en lyxig rätt som smakar och gör gott. Fräsch citron är det genomgående temat som följer med från filén till tahinisåsen och pesiljesalladen - taboulehn. Vi har valt att byta ut bulguren i den traditionella taboulehn mot vit quinoa men vill du hellre ha bulgur är det bara att byta tillbaka. Potatis, rödbeta och grillad paprika är gott till men kan uteslutas om du inte har det hemma. Receptet är framtaget för att smaka gott utan tillsatt olja men det är ju såklart fritt fram att ringla en god olja över salladen och vid tillagning av filéerna. Ett recept som gör sig lika fint på hemmamiddagen i januari som grillkvällen i juni.

Det här behöver du

1 paket Bärta filé spiskummin & citron
2 rödbetor
4 potatis
1 röd spetspaprika

Tabouleh med quinoa
2 dl quinoa
1 liten gul lök
250 g bladpersilja
Några kvistar mynta
150 g tomat/körsbärstomat
Citronsaft
Örtsalt
Svartpeppar

Tahnidressing
1 dl vit tahini
1 skalad citron
2 klyftor vitlök
Ca 1 cm färsk röd chili
1 dadel
3 msk vatten
½ tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
1 nypa citronzest
Örtsalt

Så här gör du

  1. Om du har möjlighet: blötlägg quinoan, gärna i 1-12 h timmar i förväg. Häll av vattnet och fyll på med färskt vatten så att quinoan precis täcks. Koka upp och sänk sen temperaturen till låg värme. Salta lätt och låt stå och svälla klart. Koktiden blir mycket kortare än normalt och det krävs mycket mindre vatten om du har blötlagt quinoan i förväg.

  2. Ta fram Bärta filé spiskummin & citron ur frysen.

  3. Koka rödbeta och potatis. Alternativt, tillaga i ugn eller air fryer.

  4. Tvätta citronen och riv av det yttersta skalet, citronzesten. Skala citronen och ta ur kärnorna. Mixa sen ihop alla ingredienserna till tahinisåsen. Hela den skalade citronen ska vara med, alltså inte bara citronsaften. Smaka av. (Tips: spara zesten i frysen eller torka och spara i en burk, perfekt krydda med i allt från tomatsåser till efterrätter.)

  5. Tillaga Bärta filé spiskummin & citron air fryer, 205°C, 8 minuter. Alternativt, förvärm ugnen till samma temperatur och tillaga filéerna i ugnen. Dela spetspaprikan och låt den följa med in i ugnen de sista 4 minuterna.

  6. Finhacka persilja, mynta och lök. Dela tomaterna. Rör ihop, pressa över citron och tillsätt lite svartpeppar och örtsalt. När quinoan har svalnat rör du även ner quinoan.

  7. Lägg ihop och njut!

Fullkornsnudlar med ugnsbakad sötpotatis, jordnötssås och Bärta bitar chili & lime

Fullkornsnudlar med ugnsbakad sötpotatis, jordnötssås och Bärta bitar chili & lime

Rätten är perfekt att tillaga i air fryer där du börjar med att tillaga sötpotatisen och sen lägger till ingredienser efterhand. Fördelen med air fryer jämfört med en vanlig ugn är att du slipper värma upp hela ugnen för 15 minuters matlagning och att den kraftiga fläkten i air fryern gör att resultatet blir något krispigare. På Bärta har vi blivit väldigt förtjusta i vår air fryer och använder den i princip till allt. Är du sugen på att testa finns det ett stort utbud på Blocket.

120 g Bärta bitar chili & lime
2 sötpotatisar
2 dl broccolibuketter
1 dl körsbärstomater
1 portion fullkornsnudlar
Koriander efter smak
1 tsk rostad sesamolja för smak, valfritt

Jordnötssås
1 lime, skalad
1 klyfta vitlök
1,5 msk riven ingefära
2 msk tamari
2 cm färsk röd chili
1 dl jordnötssmör (utan tillsatt socker och olja)
1-3 msk vatten

Så här gör du

  1. Ta fram Bärta bitar chili & lime ur frysen och även broccolin om du använder fryst broccoli.

  2. Mixa ihop ingredienserna till jordnötssåsen med en mixerstav. Smaka av.

  3. Skala och tärna sötpotatisen. Tillaga i air fryer, 180°C, 15 minuter, alternativt förvärm ugnen och tillaga i ugn. Sötpotatisen ska få en lätt rostad yta och vara helt mjuk inuti.

  4. Efter ungefär halva tiden lägger du till Bärta bitar chili & lime och låter dem tillagas med sötpotatisen. Om du har fryst broccoli kan du lägga till den ungefär samtidigt. Använder du färsk broccoli får du vänta ett par minuter till så att den inte bränns.

  5. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet och lägg nudlarna på ett litet fat. Pensla lite rostad sesamolja på nudlarna (kan uteslutas). Ställ fatet i air fryern/ugnen i ett par minuter. På så sätt får du lätt krispiga nudlar som passar perfekt med den mjuka sötpotatisen.

  6. Lägg ihop på tallriken och servera med färsk koriander.

Apelsin- och morotssallad med kanel och ingefära

Apelsin- och morotssallad med kanel och ingefära

Det här är en underbart god sallad som gör sig lika bra som nyttig efterrätt som mellanmål.

Det här behöver du

1 apelsin
2 medelstora morrötter
½ dl russin
½ dl valnötter
Lite kanel och/eller torkad ingefära

Så här gör du

  1. Skala och finriv morötterna.

  2. Skala och tärna apelsinen. Rör ihop morot, apelsin, russin och valnötter.

  3. Pudra eventuellt lite kanel och ingefära på toppen.

  4. Klart!

Kanapéer med Bärta helbit alspånsrökt

Kanapéer med Bärta helbit alspånsrökt

Har du fest på gång och vill bjuda på något alldeles extra gott till fördrinken? Då ska du göra de här kanapéerna - enkelt och fantastiskt gott! Vi använder oss av små torkade rågskålar som finns på Lidl men det går också bra med t ex kavring eller knäckebröd.

Det här behöver du

150 g Bärta helbit alspånsrökt pålägg
2 msk Planti fraiche
2 msk vegansk majonnäs
1 msk hackad dill
½ tsk stötta rosépepparkorn
1 tsk rivet citronskal
Salt
Kavring, knäckebröd eller små rågskålar
Att toppa med:
Hackad gräslök, skivad rädisa, rosépeppar

Så här gör du

  1. Mosa Bärta helbit alspånsrökt med en gaffel.

  2. Rör ihop med fraiche, majonnäs, dill och rosépeppar. Smaka av med salt.

  3. Klicka på valfritt bröd.

  4. Toppa med gräslök och rädisa eller något annat snyggt du har hemma!

Bärta burgare umami med hembakade frasiga burgarbröd, krämig pumpamayo, blomkål och grönkål.

Bärta burgare umami med hembakade frasiga burgarbröd, krämig pumpamayo, blomkål och grönkål.

Det bästa med burgare är ju att de går att variera på tusen sätt - med vad som råkar finnas i kylskåpet, vad som är i säsong, vad som är snyggt ihop och såklart vad man gillar! Det här är en riktigt färgglad, mumsig och ovanligt nyttig burgare med höst- och vintergrönsaker. Den som är hungrig Nu! kan såklart använda färdiga burgarbröd. Har du lite tid tycker jag absolut att du ska baka dina egna burgarbröd. Då får du bröd med härlig smak och betydligt bättre innehåll än de färdiga bröden du köper i butik. Dela och frys in bröden du inte använder så är du aldrig längre än fem minuter från en god burgarmiddag!

Det här behöver du

Bärta Burgare Umami
Grönkål
Blomkål
Gul lök
Rostad lök
Sriracha

Pumpamayo
200 g pumpa
0,5 dl osötad ekologisk sojamjölk, rumstempererad
0,5 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk havsssalt
1,5-2 dl varmpressad rapsolja, rumstempererad

Så här gör du pumpamayon

  1. Dela pumpan i lite mindre bitar/skivor och rosta i ugnen, 175°C, tills den är helt mjuk. Det tar olika lång tid beroende på vilken sort du har. Låt därefter pumpan svalna.

  2. Häll ihop allt utom oljan i en behållare som funkar bra tillsammans med din stavmixer.

  3. Tillsätt även ca 0,5 dl olja, mixa ihop med stavmixer på låg hastighet.

  4. Häll på mer olja och mixa igen. Fortsätt att tillsätta mer olja tills du tycker att mayon är lagom fast. Smaka av med salt, vinäger och senap.

  5. Använd en stavmixer och mixa ihop den kalla pumpan med mayon. Smaka av med salt.

Burgarbröd på jäsning

Burgarbröden - ger 12 bröd
10 g jäst
En klick surdeg (valfritt)
400 g kallt vatten
1 msk olja
100 g dinkelmjöl
400 g vetemjöl special
1 dl vetekli
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
Sesamfrön

Så här gör du burgarbröden

Jag har utgått från Martin Johanssons recept med lagt till kli och vetegroddar för ett lite nyttigare bröd med fylligare smak. (Har du kollat in näringsdeklarationerna på kli och vetegroddar? Snacka om näringsbomber!)

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke tills degen precis går ihop. Täck med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter eller till dess att den har kommit igång ordentligt.

  2. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 12 delar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna vila i 5 minuter och platta därefter ut dem med händerna så att de blir 1½ cm tjocka. Platta till dem lite extra i mitten. Spraya bröden med vatten. Strö över sesamfrön och spray igen. Täck bröden med bakhandduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

  3. Baka av på 225°C i 15 minuter.

Så här gör du burgaren

  1. Skiva blomkål i 0,5 cm tjocka skivor. Skiva löken tunt. Repa grönkålen.

  2. Stek eller grilla burgaren:
    I stekpannan: Tina burgarna helt. De kan med fördel tinas ljumna i mikron. Stek i knappt 1 tsk olja/burgare i medelhet panna tills burgarna fått en mörk stekyta på varje sida. Ca 2-4 minuter/sida.

    På grillen: Tina burgarna. Pensla burgarna med olja på båda sidorna, grilla snabbt på båda sidorna på en riktigt het grill. Burgarna ska få en fin, mörk grillyta och om grillen är tillräckligt varm går det på ca 30-60 sekunder per sida.

    I air fryer: Pensla burgarna med olja på båda sidorna. Tillaga i air fryer på grillgaller, 205°C, 6 minuter. Burgarna ska ha fått en fin grillfärg, om inte så får du köra dem lite till.Låt burgarna tina helt. Stek i lite olja på medelhög värme i ca 3 minuter per sida tills de har fått riktigt fin stekyta.

  3. Stek även blomkålen i lite olja och salta den lätt efteråt.

  4. Lägg ihop burgaren: bröd, ett tjockt lager pumpamayo, lök, grönkål, burgare, blomkål, rostad lök, sriracha och ovandelen. Njut!

Tunnbrödsrulle med Enrisrökt höstärta, pumpamayo och surkål

Tunnbrödsrulle med Enrisrökt höstärta, pumpamayo och surkål

Den här rullen eller wrapen är lika god som den är enkel och den gör sig lika bra som utflyktsmat på skogspromenaden som smarrig finger food på festen. Du kan själv välja var du lägger ambitionsnivån. Gör egen mayo, baka tunnbröd och syra surkål eller köp färdigt, skippar du pumpan har du en färdig måltid på två minuter. Ett paket rökt Bärta räcker till cirka fem rullar. Om du gör snittar av rullarna räcker varje rulle till fem bitar.

Det här behöver du

1 paket Bärta helbit enrisrökt höstärta eller Bärta helbit alspånsrökt
1 paket tunnbröd eller baka själv
Surkål, köp färdig t ex från Tistelvind eller gör egen. Recept finns här.
Äpple
3 dl vegansk mayo, köp färdig eller gör egen
Pumpa, ca 200 g (supergott med pumpa i men har du bråttom går den att hoppa över)

Recept mayo
0,5 dl osötad ekologisk sojamjölk, rumstempererad
0,5 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk havsssalt
1,5-2 dl varmpressad rapsolja, rumstempererad

Så här gör du mayon

  1. Häll ihop allt utom oljan i en behållare som funkar bra tillsammans med din stavmixer.

  2. Tillsätt även ca 0,5 dl olja, mixa ihop med stavmixer på låg hastighet.

  3. Häll på mer olja och mixa igen. Fortsätt att tillsätta mer olja tills du tycker att mayon är lagom fast. Till den här rätten är det bra med en ganska tjock variant. Smaka av med salt, vinäger och senap.

så här gör du

  1. Dela pumpan i lite mindre bitar/skivor och rosta i ugnen, 175°C, tills den är helt mjuk. Det tar olika lång tid beroende på vilken sort du har. Låt därefter pumpan svalna.

  2. Använd en stavmixer och mixa ihop den kalla pumpan med mayon. Smaka av med salt.

  3. Lägg surkålen i en sil och låt spadet rinna av (spara gärna spadet till en salladsdressing). Krama ur surkålen så att den är hyfsat torr. Om den är för blöt kommer brödet att lösas upp.

  4. Bred ett tunt lager pumpapayo på tunnbrödet. Sprid ut en nypa surkål på brödet. Lägg på 6 st 2-3 mm tjocka skivor Bärta och några stavar med äpple.

  5. Rulla ihop och njut!

 

Sallad med Bärta Höstärta och senapsvinägrett

Comment

Sallad med Bärta Höstärta och senapsvinägrett

Snabb, krispig, nyttig!

Sugen på sallad? Den här färgsprakande måltiden går snabbt att laga! På toppen har vi nystekt Bärta Helbit Höstärta. En planetnyttig godbit med mycket smak och textur. Det går också lika bra att använda vår Bärta Helbit Rå & Naturell på gul ärta.

Inte testat Bärta tidigare? Then you´re in for a treat! Bärta är en groddad och fermenterad ärta från Sverige, produkterna tillverkar vi i Karlshamn. Bärta har en mycket bra textur tack vare de hela ärtorna med skal och alla våra produkter är veganska, ekologiska och utan tillsatser.

det här behöver du

Bärta Helbit Höstärta 360g
Sötpotatis
Sparris
Broccoli
Fänkål
Körsbärstomater
Groddar
Ärtskott
eller andra grönsaker som du gillar

Senapsvinägrett
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk agavesirap
1 msk äppelcidervinäger
1 dl olja
1 krm salt

så här gör du

  1. Ta fram Bärta helbit rå & naturell och låt den ligga framme i ca 30 minuter. Skär sen 1 cm tjocka skivor av helbiten. Häll olja i en panna och vänd skivorna i oljan så att båda snittytorna blir täckta med ett tunt lager olja. Stek bitarna på låg medelvärme, ca 7 minuter per sida, eller till dess att bitarna har fått en gyllenbrun färg. Strö salt i pannan och kasta runt bitarna så att saltet fördelar sig jämnt.

  2. Häll alla ingredienser till senapsvinägretten i en burk och skaka om - klart!

  3. Skiva/mandolina/svarva eller riv dina grönsaker och bygg ihop din tallrik.

  4. Toppa med dina gyllene Bärtabitar och goda senapsvinägrett!

Comment

Bärta ”fish” n' chips

Comment

Bärta ”fish” n' chips

Spröd frasighet och ett saftigt inre – det bjussar vår variant av ”fish” n' chips på, eller fishing chips som vi ibland också kallar rätten. Här har vi panerat och stekt vår nyhet Bärta® filé spiskummin & citron.

Comment