Om vi säger nuddelsoppa, vad tänker du på då? Kanske en billig räddare i nöden under studenttiden eller en riktigt fyllig lyxsoppa på finrestaurangen? Ramen kan ju vara både ock och här bjuder vi på ett recept som är den perfekta kompromissen mellan lyx, snabbhet och nyttighet. Du får det goda och snabba med nudelsoppan men slipper alla tillsatser och de enorma mängderna salt som de färdiga paketen ofta innehåller. Den är lite mer som en lyxramen men du behöver inte springa runt i tio olika asiatiska livs för att få tag på ingredienserna och därefter spendera timmar i köket med att preppa buljongen. Den är helt enkelt så som vi tycker att nudelsoppan borde vara: enkel, god, matig, snabb och nyttig!

Det här behöver du

150 g Bärta helbit rå & naturell
1 portion nudlar, förslagsvis Kung Markattas ekologiska fullkornsnudlar
1 portabello
1 morot
1 klyfta finhackad vitlök
En bit riven ingefära
Lite purjolök
Några körsbärstomater
En näve bladspenat
Lite färsk koriander
Olja att steka i, gärna rostad sesamolja
2 + 1 msk tamari (en japansk sojasås), eller annan valfri sojasås. Var observant på att de kan vara väldigt olika salta.
1 tsk sweet chili
Det går bra att byta ut grönsakerna mot det du har hemma och tycker om, t ex grönkål, rödlök, sötpotatis, brysselkål, äpple…

Såhär gör du

  1. Skär eller bryt Bärtan i lite mindre bitar och skiva svampen. Stek i olja tillsammans med vitlök och ingefära på lite under medelvärme i ca 7 minuter. Häll på 1 msk tamari i slutet och rör runt i pannan.

  2. Hyvla moroten i tunna band med hjälp av potatisskalaren. Skär purjolöken tunt med kniv eller mandolin. Grovhacka koriander.

  3. Koka upp ca 3 dl vatten och lägg i nudlarna. Koka lagom mjuka. Häll i tamari.

  4. Häll över nudlarna i en skål. Lägg i övriga ingredienser. Se till att du även skrapar ner den smakrika oljan från den stekta svampen och Bärtan . Smaka av med tamari och eventuellt med färsk chili, chiliolja eller sriracha om du gillar hetta.

Comment