Det bästa med burgare är ju att de går att variera på tusen sätt - med vad som råkar finnas i kylskåpet, vad som är i säsong, vad som är snyggt ihop och såklart vad man gillar! Det här är en riktigt färgglad, mumsig och ovanligt nyttig burgare med höst- och vintergrönsaker. Den som är hungrig Nu! kan såklart använda färdiga burgarbröd. Har du lite tid tycker jag absolut att du ska baka dina egna burgarbröd. Då får du bröd med härlig smak och betydligt bättre innehåll än de färdiga bröden du köper i butik. Dela och frys in bröden du inte använder så är du aldrig längre än fem minuter från en god burgarmiddag!

Det här behöver du

Bärta Burgare Umami
Grönkål
Blomkål
Gul lök
Rostad lök
Sriracha

Pumpamayo
200 g pumpa
0,5 dl osötad ekologisk sojamjölk, rumstempererad
0,5 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk havsssalt
1,5-2 dl varmpressad rapsolja, rumstempererad

Så här gör du pumpamayon

  1. Dela pumpan i lite mindre bitar/skivor och rosta i ugnen, 175°C, tills den är helt mjuk. Det tar olika lång tid beroende på vilken sort du har. Låt därefter pumpan svalna.

  2. Häll ihop allt utom oljan i en behållare som funkar bra tillsammans med din stavmixer.

  3. Tillsätt även ca 0,5 dl olja, mixa ihop med stavmixer på låg hastighet.

  4. Häll på mer olja och mixa igen. Fortsätt att tillsätta mer olja tills du tycker att mayon är lagom fast. Smaka av med salt, vinäger och senap.

  5. Använd en stavmixer och mixa ihop den kalla pumpan med mayon. Smaka av med salt.

Burgarbröd på jäsning

Burgarbröden - ger 12 bröd
10 g jäst
En klick surdeg (valfritt)
400 g kallt vatten
1 msk olja
100 g dinkelmjöl
400 g vetemjöl special
1 dl vetekli
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
Sesamfrön

Så här gör du burgarbröden

Jag har utgått från Martin Johanssons recept med lagt till kli och vetegroddar för ett lite nyttigare bröd med fylligare smak. (Har du kollat in näringsdeklarationerna på kli och vetegroddar? Snacka om näringsbomber!)

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke tills degen precis går ihop. Täck med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter eller till dess att den har kommit igång ordentligt.

  2. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 12 delar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna vila i 5 minuter och platta därefter ut dem med händerna så att de blir 1½ cm tjocka. Platta till dem lite extra i mitten. Spraya bröden med vatten. Strö över sesamfrön och spray igen. Täck bröden med bakhandduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

  3. Baka av på 225°C i 15 minuter.

Så här gör du burgaren

  1. Skiva blomkål i 0,5 cm tjocka skivor. Skiva löken tunt. Repa grönkålen.

  2. Stek eller grilla burgaren:
    I stekpannan: Tina burgarna helt. De kan med fördel tinas ljumna i mikron. Stek i knappt 1 tsk olja/burgare i medelhet panna tills burgarna fått en mörk stekyta på varje sida. Ca 2-4 minuter/sida.

    På grillen: Tina burgarna. Pensla burgarna med olja på båda sidorna, grilla snabbt på båda sidorna på en riktigt het grill. Burgarna ska få en fin, mörk grillyta och om grillen är tillräckligt varm går det på ca 30-60 sekunder per sida.

    I air fryer: Pensla burgarna med olja på båda sidorna. Tillaga i air fryer på grillgaller, 205°C, 6 minuter. Burgarna ska ha fått en fin grillfärg, om inte så får du köra dem lite till.Låt burgarna tina helt. Stek i lite olja på medelhög värme i ca 3 minuter per sida tills de har fått riktigt fin stekyta.

  3. Stek även blomkålen i lite olja och salta den lätt efteråt.

  4. Lägg ihop burgaren: bröd, ett tjockt lager pumpamayo, lök, grönkål, burgare, blomkål, rostad lök, sriracha och ovandelen. Njut!