Här bjuder vi på recept på två riktigt goda chiapuddingar som dessutom är packade med omega-3. Vi gör den på egen hamapmjölk. Om du inte vill pyssla riktigt lika mycket i köket går det fint att använda annan mjölk. Vi gör en ganska ordentlig omgång på en gång så att du har flera portioner. Det går bra att minska ner receptet om du bara vill göra lite grann.

Det här behöver du

2 dl skalade hamapfrön
7-9 dl vatten
1 nypa himalayasalt
ca 2 dl chiafrön

Chia - blåbår och mullbär
1 dl blåbär
1 dl torkade mullbär
Vanilj och kardemumma

Chia - lingon och aprikos
1 dl lingon
1 dl torkade aprikoser
Kakaonibs

Så här gör du

  1. Blötlägg hampafröna över natten/dagen.

  2. Sila av fröna och mixa dem med det mesta vattnet och himalaysaltet. Om du har tillgång till en höghastighetsmixer rekommenderar vi att du använder den. Annars kan du mixa fröna med en en tredjedel av vattnet i med mixerstav eller matberedare. Mjölken ska bli helt slät. Om du mixar med mindre vatten får du sen röra ut den koncentrerade mixen med mer vatten i en större behållare.

  3. Häll upp mjölken i lämpliga puddingbehållare, t ex mindre dricksglas. Fyll dem till två tredjedelar.

  4. Blåbär och mullbär: Rör ner 1,5 msk chiafrön per dl mjölk, tillsätt 1 msk blåbär, 1 nypa vanilj och kardemumma. Den ska tjockna efter en liten stund. Om den känns för tunn tillsätter du lite mer chiafrön. Låt stå 1 timme till 1 vecka i kylen. Toppa med torkade mullbär vid servering.

  5. Lingon och aprikos: Rör ner 1,5 msk chiafrön per dl mjölk, tillsätt 1 msk lingon och en hackad torkad aprikos. Om den känns för tunn tillsätter du lite mer chiafrön. Låt stå 1 timme till 1 vecka i kylen. Toppa med kakaonibs vid servering.