IMG_0312.JPG
2015-10-13 18.53.30.jpg
IMG_0034-Edit.jpg
IMG_0312.JPG

Swedish Temptations


Vi är den svenska, veganska och ekologiska mattillverkaren för alla som hungrar efter god, hälsosam och hållbar mat.

SCROLL DOWN

Swedish Temptations


Vi är den svenska, veganska och ekologiska mattillverkaren för alla som hungrar efter god, hälsosam och hållbar mat.

BÄRTA tillverkas av Swedish Temptations AB i Karlshamn. Ärtorna odlas i Sverige och fermenteras till kulinariska läckerheter i vårt produktionskök i Karlshamn.

 

Maximalt med smak, minimalt klimatavtryck. Där har vi Bärta i en liten ask. Men långt ifrån vilken ask som helst. Innehållet tog fyra år att få fram. Allting är egentligen min vän Lisas fel. När hon blev vegan (trots att hon inte gillade grönsaker…hm) ledde hennes stora näringsintresse och en form av googlings-besatthet fram till tempeh. En gammal indonesisk delikatess och hälsoprodukt. Med mitt stora intresse för mat som gör smaklökarna saliga och kroppen lycklig kastade jag mig över denna urålderliga matlagningstradition. Därefter följde år av kreativa tempeh-experiment i mitt kök. Där matfilsofin ”släng in en smakjoker” ofta är med på ingredienslistan. Oväntade smaker kan nämligen göra ovanligt gott. En dag fick jag en kulinarisk uppenbarelse när jag åt min tempeh, mitt rågsurdegsbröd och egengroddade och syrade grönsaker. Det var galet gott. Och en uppenbarelse kan man ju inte sitta och hålla för sig själv, eller hur? Fler måste få upptäcka denna njutning. Här kommer därför Bärta. Ett resultat av min övertygelse att allt går om du skaffar dig kunskap, vågar testa och tror på dina storslagna drömmar. Jag drömmer om en matvärld där allt är godare i munnen, bättre för kroppen och samtidigt bra för planeten. En dröm jag förverkligade med Bärta – den planetnyttiga smaksensationen från Sverige.

/Pia Qvarnström, grundare

Pia Qvarnström vd och grundare
 
Jörgen Fagerström, vd

Jörgen Fagerström, vd

Styrelse

Thomas Qvarnström, ordförande
Jörgen Fagerström, vd
Pia Qvarnström
Ellen Einebrant
Conny Berg
Therese Wolff
Martina Kennedy
Johan Olsson

 

CERTIFIKAT

Ladda ner: KRAV/EU-ekologiskt

Ladda ner: IP-livsmedel

Vi är stolta över våra certifikat inom ekologi och livsmedel.

Ladda ner: Miljöpolicy

 

Detta har hänt

Sommaren 2014 började Pia Qvarnström att experimentera med att fermentera och grodda mat. Hon bakade surdegsbröd, syrade grönsaker, gjorde nötyoghurt och groddade frön som aldrig förr. När hon så la till en fermenterad ärta till kalaset fick hon den kulinariska uppenbarelse som lett fram till där vi är idag. Men vägen var lång och lite småkrokig.

Först startade hon foodtrucken Mögel som serverade vegansk, ekologisk och fermenterad mat. All mat lagades från grunden i Pias kök på tredje våningen utan hiss i en lägenhet i Årsta. Där bakades burgarbröd, groddades groddar, syrades rödbetskimchi och fermenterades ärtor dygnet runt. Under alla dessa arbetstimmar i köket flödade tanken fritt och funderingar kring hur hon ytterligare skulle kunna utveckla fermenteringsprocessen föddes. Efter ett år med foodtrucken fick hon utvecklingsbidrag från Vinnova för att kunna göra verklighet av denna experimentlusta. Resultatet blev den produkt som idag heter Bärta - en världsunik vidareutveckling av den traditionella indonesiska metoden för att göra tempeh.

I juni 2018 flyttade produktionen till vårt nya produktionskök i Karlshamn. Där finns vi nu i lokaler som tidigare användes av Carlshamn Mejeri.

2015-10-13 18.53.30.jpg

press


press


Vad är BÄRTA? En fermenterad, ekologisk, svensk ärta tillagad i Karlshamn. Tekniken bygger på den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor. Swedish Temptations har vidareutvecklat metoden till att användas för svenska ärtor och dessutom lagt till en groddning av ärtan.

För högupplösta bilder och information kontakta:

info@swedishtemptations.com

IMG_0034-Edit.jpg

kontakt


kontakt


Swedish Temptations AB
Västra Kajen 8 A
374 31 Karlshamn

info@swedishtemptations.com