Det här är verkligen en lyxig rätt som smakar och gör gott. Fräsch citron är det genomgående temat som följer med från filén till tahinisåsen och pesiljesalladen - taboulehn. Vi har valt att byta ut bulguren i den traditionella taboulehn mot vit quinoa men vill du hellre ha bulgur är det bara att byta tillbaka. Potatis, rödbeta och grillad paprika är gott till men kan uteslutas om du inte har det hemma. Receptet är framtaget för att smaka gott utan tillsatt olja men det är ju såklart fritt fram att ringla en god olja över salladen och vid tillagning av filéerna. Ett recept som gör sig lika fint på hemmamiddagen i januari som grillkvällen i juni.

Det här behöver du

1 paket Bärta filé spiskummin & citron
2 rödbetor
4 potatis
1 röd spetspaprika

Tabouleh med quinoa
2 dl quinoa
1 liten gul lök
250 g bladpersilja
Några kvistar mynta
150 g tomat/körsbärstomat
Citronsaft
Örtsalt
Svartpeppar

Tahnidressing
1 dl vit tahini
1 skalad citron
2 klyftor vitlök
Ca 1 cm färsk röd chili
1 dadel
3 msk vatten
½ tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
1 nypa citronzest
Örtsalt

Så här gör du

  1. Om du har möjlighet: blötlägg quinoan, gärna i 1-12 h timmar i förväg. Häll av vattnet och fyll på med färskt vatten så att quinoan precis täcks. Koka upp och sänk sen temperaturen till låg värme. Salta lätt och låt stå och svälla klart. Koktiden blir mycket kortare än normalt och det krävs mycket mindre vatten om du har blötlagt quinoan i förväg.

  2. Ta fram Bärta filé spiskummin & citron ur frysen.

  3. Koka rödbeta och potatis. Alternativt, tillaga i ugn eller air fryer.

  4. Tvätta citronen och riv av det yttersta skalet, citronzesten. Skala citronen och ta ur kärnorna. Mixa sen ihop alla ingredienserna till tahinisåsen. Hela den skalade citronen ska vara med, alltså inte bara citronsaften. Smaka av. (Tips: spara zesten i frysen eller torka och spara i en burk, perfekt krydda med i allt från tomatsåser till efterrätter.)

  5. Tillaga Bärta filé spiskummin & citron air fryer, 205°C, 8 minuter. Alternativt, förvärm ugnen till samma temperatur och tillaga filéerna i ugnen. Dela spetspaprikan och låt den följa med in i ugnen de sista 4 minuterna.

  6. Finhacka persilja, mynta och lök. Dela tomaterna. Rör ihop, pressa över citron och tillsätt lite svartpeppar och örtsalt. När quinoan har svalnat rör du även ner quinoan.

  7. Lägg ihop och njut!