1,3 miljarder ton - så mycket mat slängs globalt varje år. Det är faktiskt en tredjedel av all mat som produceras, och så kan vi ju inte fortsätta. Vad finns det då för lösningar? Jo, en hel del! En av dem är att satsa mer på fryst mat, och minska andelen färska livsmedel i butikerna.

FRANCE-FORBIDS-FOOD-WASTE_LITTLE.jpg

Föreställ dig att du går in i din lokala matbutik för att köpa lite bröd till morgondagens frukost. Du väljer ett färskt surdegsbröd och några småfrallor. Men, visste du att mycket av brödet du köper färskt i butik faktiskt varit fryst en gång innan? Jo, brödet anländer fryst till butikerna och tinas upp på plats för att säljas till oss. Lite onödigt kan man tycka, eftersom många av oss fryser in hela eller delar av brödet när vi kommer hem från butiken, just för att brödet inte ska mögla eller bli torrt i vårt skafferi. Tänk om vi istället kunde köpa brödet fryst i butikerna, det hade kunnat minska svinnet rejält. 80.000 ton bröd slängs eller skickas nämligen tillbaka till bagerierna varje år.

Problematiskt på flera vis

Att slänga mat är problematiskt på många olika vis. Först och främst är det såklart en förlust av värdefulla resurser. Att producera mat, både animalisk och växtbaserad, kräver bland annat stora mängder vatten, att vi brukar jorden, processar och transporterar livsmedlen.

Även etiska och moraliska aspekter spelar in här. Att slänga mat i en tid då vi får rapporter om att vi lever på ett sätt som tär på planetens gränser är problematiskt. Har ni t ex hört talas om Earth Overshoot-day? Dagen då vi gjort av med de jordliga resurser som egentligen skulle räcka ett helt år. Earth Overshoot-day infaller några dagar tidigare för varje år som går. Att leva inom planetens gränser handlar delvis om att få bukt på problemen inom livsmedelssystemet, bland annat matsvinnet. 

Tittar vi på matsvinnsfrågan ur ett mänskligt perspektiv blir det än tydligare att vi behöver göra något. Enligt FN lever 800 miljoner människor i världen fortfarande i hunger, munnar som utan problem hade kunnat mättas med den årliga mängden svinn. 

Fryst mat minskar svinnet

Ja, fryst mat minskar svinnet på flera olika sätt. I butikerna kommer svinnet främst från färskvaror som i regel har kortare bäst före-datum / sista förbrukningsdag än frysvaror. När vi fryser ner livsmedel tar vi nämligen bort möjligheten för bakterier att växa. Frystekniken bygger på att vattnet i livsmedlet kristalliserar och då kan ingen bakterietillväxt ske. Färsk mat förvaras däremot i temperaturer upp till +8°C och då kan bakterier fortfarande växa, om än i långsam takt. En annan positiv aspekt av att frysa mat är att vi inte behöver använda lika mycket konserveringsmedel i livsmedlet. Bra va?

Därför vill vi utmana färskvarunormen som råder idag. Vi behöver acceptera en större andel fryst mat för varor där det verkligen lönar sig miljömässigt att frysa in. Enligt en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet och deras forskningsplattform Future Food borde animalier prioriteras. 

Produktionsvolymerna av vegetabiliska livsmedel är ungefär fem gånger större än de animaliska, samtidigt står animaliska livsmedel generellt sett för en mycket större klimatpåverkan. Vill vi skydda de planetära gränserna och minska svinnets negativa påverkan är det mest effektivt att minska svinnet av animalier först, menar forskarna. Köttfärs är ett exempel på en produkt som ofta säljs färsk och där svinnet är relativt stort med anledning av det korta bäst före-datumet, men som med fördel skulle kunna säljas fryst. 

Förutom att fryst mat minskar svinnet finns även andra fördelar. Det är ofta mer effektivt, både kostnadsmässigt och energimässigt, att stapla frysta varor vid transport. Det betyder färre transporter och minskad klimatpåverkan.

Idag finns ett av FN uppsatt halveringsmål av matsvinnet till 2030. 

Här har vi några hjältar som bjuder på vardagstips om hur du kan minska matsvinnet:

Vårt Sweden Instagram

Vårt Sweden Facebook

Food Loopz Instagram

Food Loopz Facebook

Dumpsterdivan

Vi är maträddarna podcast

Dumpstringslyx Facebook.

Källor:

FoF
Sveriges Radio
SLU
KF
Livsmedelsverket
SVT