Risken för pandemier ökar i takt med att vi skövlar mer skog och äter mer animalier. De vilda djurens livsmiljöer försvinner och istället återfinns där boskap och människor. Här, i trängseln mellan det vilda och det tämjda, utvecklas och sprids nya virus.

– Politiker behöver agera och medborgare använda sin konsumentmakt för att driva på ett matskifte nu, säger Therese Zätterqvist som arbetar med kommunikation och hållbarhetsfrågor på Bärta. 

I december är det ett år sedan de första sjukdomsfallen uppdagades i Wuhan i Kina. Sedan dess har 65 miljoner människor smittats av coronaviruset och 1,5 miljoner avlidit i spåren av pandemin. Nu måste vi fråga oss själva: Vad kan vi göra för att det inte ska hända igen?

Att virus sprids från vilda djur till människor är inget nytt fenomen. HIV, Ebola, Galna ko-sjukan, Fågelinfluensan och Covid-19 är några exempel på just det här. Bakomliggande faktorer är skogsskövling och exploatering av naturen, men också intensivt jordbruk och storskalig djurhållning. 

– Till mångt och mycket är det animaliekonsumtionen som driver på utvecklingen. Så mycket som 70 procent av den globala jordbruksmarken används nu för bete eller produktion av mat till djuren, och mycket av marken var tidigare regnskog. Så kan vi inte fortsätta. Det tvingar de vilda djuren att leva nära oss och risken för smitta ökar, säger Therese.

Virus sprids både i handeln med vilda djur, som på marknaden i Wuhan, men också i den industriella djurhållningen där många individer av samma art trängs ihop på en liten yta. 

Och svenska animalier?

– Vi måste inse att vår konsumtion är global. Oavsett var djuret är uppfött, så har det med största sannolikhet ätit importerad soja, en produktion som driver på avskogning och alltså ökar risken för pandemier. Det här är ju tyvärr inget konsumenten kan läsa om i innehållsförteckningen, säger Therese Zätterqvist. 

Flera rapporter som kartlagt kopplingen mellan animaliekonsumtion och pandemier har släppts under året. Bland annat “Preventing the Next Pandemic” publicerad av FN. 

Källor

Preventing the next pandemic

Läkare för framtiden

Aftonbladet

Folkhälsomyndigheten

Göteborgsposten

Sveriges Radio

Sveriges Radio

Wikipedia

DN - Så leder skogsskövling till nya pandemier



Comment