Det snackas allt mer om maten, och det gillar vi här på Bärta. I och med Coronapandemin har diskussionen om Sveriges förmåga att förse befolkningen med tillräckliga mängder livsmedel seglat upp på agendan. Frågan har dryftats inte bara i det politiska utan också runt middagsbordet i många hem. Hur sårbara är vi egentligen i en global och orolig värld?
Gick du också in i din lokala matbutik och häpnades över hyllorna som ekade tomt i början av mars? Var du kanske en av dem som säkrade ett litet matförråd hemma utifall att?
Bunkringsvågen som drog fram genom Sverige våren 2020 lämnade bland annat hyllor med konserver, pasta och bröd tomma i många av landets matbutiker. Toalettpappret måste kanske också nämnas här? De tomma hyllorna var något som väckte oro och fick många av oss att lägga en extra tanke på frågan hur Sverige står sig i en kris.
Men nej, maten kommer inte att ta slut, i alla fall inte över en natt. Det gick MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) ut och bekräftade i media. Att frågor kring Sveriges förmåga att producera tillräckliga mängder mat är viktiga och högst relevanta för oss som land är det dock inget snack om.
100% självförsörjande på mjöl, morötter och socker
Idag importerar vi hälften av maten vi äter i Sverige, och det enda vi är 100 % självförsörjande på är faktiskt mjöl, morötter och socker. Lite skämtsamt skulle vi kunna säga att morotskaka är det enda vi har vid en längre kris. Gott förvisso, men vi tröttnar nog ganska snabbt.
Vill vi dra saker och ting till sin spets kan vi också slå ett öga på Sveriges behov av importerad energi, foder, bränsle, växtskyddsmedel, utsäde och reservdelar för att kunna producera mat i landet. Tar vi med även detta i beräkningen menar experter vid Livsmedelsverket faktiskt att Sveriges försörjningsförmåga är noll. Hoppsan! Om handeln med omvärlden skulle skäras av står vi alltså inför stora utmaningar.
Som parentes kan vi berätta att det nödvändigtvis inte är så att vi producerar mindre mat idag än för t ex 30 år sedan, men idag är vi ju betydligt fler svenskar som ska dela på kakan.
Stor potential att odla mer i sverige
Det finns flera saker som gör oss sårbara när det kommer till matförsörjningen idag. Exempelvis en politiskt orolig omvärld, klimatförändringar som påverkar odlingsmöjligheter och plötsliga händelser såsom Coronakrisen där länder och industrier stänger ner. Samtidigt finns stor potential till omställning och till att öka produktionen av mat i Sverige. Bland annat finns det en en jättekapacitet att odla mer baljväxter, och goda argument för det både klimat- och miljömässigt.
Regeringen har faktiskt tagit fram en livsmedelsstrategi som innehåller mål om ökad matproduktion. I den beskriver de bland annat förutsättningar för en ökad produktion och konsumtion av svenskt kött. Vi tror dock på en annan väg med fortsatt minskat köttätande och en större andel baljväxter på tallriken. Mer om potentialen att odla mer ärtor, bönor och linser i framtida inlägg.
Källor: