Följ gärna våra receptvideor!
Vad roligt att du kikar in här för att ta reda på hur du gör din egen surkål. Det är vansinnigt gott och du kommer inte ångra dig. Dessutom passar det väldigt bra ihop smakmässigt till Bärta! Därför har vi såklart fixat en hälsobowl med syrade grönsaker och Bärta Alspånsrökt. Receptet på bowlen hittar du här.
Syrade grönsaker är fantastiskt gott och fulla med nyttiga mjölksyrebakterier. Det är inte mycket mer jobb än att göra en pizzasallad och en färdig omgång håller i flera veckor i kylen.
Här har vi gjort en surkål på rödkål med äpple, chili, ingefära och vitlök + syrade morötter. När du väl har lärt dig grundtekniken för att syra grönsaker kan du göra dina egna kombinationer med grönsaker och kryddor du tycker om.
Vadå syrat?
Syrade/mjölksyrade grönsaker är grönsaker som jäst med hjälp av goda bakterier, mjölksyrebakterier. Bakterierna finns naturligt på grönsakerna och vår uppgift är att skapa en miljö där rätt bakterier trivs och utvecklas. Bakterierna bryter ner sockerarter som finns i grönsakerna. Det gör grönsakerna mer lättsmälta samtidigt som det utvecklar smaken. Olika grönsaker har olika sockerarter och alla passar inte för att syra. Ett tips är att alltid har vitkål eller rödkål som bas. Kålen tillhör bakteriernas favoritgrönsaker och med kål i basen är det svårt att misslyckas!
Lite om salt
En salt och syrefri miljö är förutsättningen för att rätt bakterier ska växa. För att få en bra saltmängd använder vi en diamantvåg som ger ett korrekt resultat även vid väldigt små mängder. En vanlig köksvåg är ofta dålig på det även om det står att den har 1 g noggrannhet. Genom att väga saltet kan vi ha en lite lägre salthalt i grönsakerna och vi vet ändå att det kommer att bli bra. Om du inte har en diamantvåg är det bättre att öka på salthalten lite så att du inte riskerar att få för lite salt. Det går bra att ändra mängderna grönsaker i recepten. Du räknar bara om salthalten utifrån hur mycket färdiga grönsaker du har. Är du sugen på en diamantvåg har vi tips på en prisvärd våg här.
Annat som är bra att veta: om du använder burk med tätt lock så ska du inte sätta på locket. Det bildas gas när grönsakerna jäser och med ett tätt lock kan burken explodera.
Syrad rödkål med ingefära, chili och vitlök
Det här behöver du
4 delar rödkål
1 del äpple
Ingefära, chili och vitlök efter smak
Jodfritt salt
Glasburk, plastpåse, våg
Så här gör du
Strimla rödkålen, riv äpple och ingefära och hacka vitlök och chili.
Väg grönsakerna och räkna ut hur mycket salt du ska ha genom att multiplicera med 0,01. Exempel: 1500 g grönsaker x 0,01 = 15 g salt.
Strö saltet över grönsakerna. Låt stå ett par timmar eller börja direkt att massera in saltet med händerna eller genom att hacka med en träslev. Kålen ska vätska ur sig ordentligt.
Tryck ihop grönsakerna i glasburken. Torka bort sådant som fastnat på kanterna. Sätt påsen i burken och häll vatten i påsen så att den bildar en barriär mot luften. Ställ burken på ett fat med kanter.
Låt stå i 4-7 dagar. Tryck eventuellt ihop grönsakerna ett par gånger.
Syrade morötter
Det här behöver du
Morötter
Salt
Vatten
Glasburk, plastpåse, våg
Så här gör du
Saltlag: Koka upp 1/2 liter vatten. Lös ut 15 g salt i vattnet och häll sedan på ytterligare 1/2 dl kallt vatten.
Skiva morötterna tunt.
Lägg morötterna i burken. När lagen har svalnat till rumstemperatur häller du det över morötterna. Morötterna ska vara helt täckte med saltlag. Om lagen inte räcker får du blanda till lite mer.
Sätt påsen i burken och häll vatten i påsen så att den bildar en barriär mot luften. Ställ burken på ett fat med kanter.
Låt stå i 4-7 dagar. Fyll efterhand på med mer lag om det skulle behövas.