IMG_0312.JPG
2015-10-13 18.53.30.jpg
IMG_0034-Edit.jpg
IMG_0312.JPG

Swedish Temptations


Vi är den svenska, veganska och ekologiska mattillverkaren för alla som hungrar efter god, hälsosam och hållbar mat.

SCROLL DOWN

Swedish Temptations


Vi är den svenska, veganska och ekologiska mattillverkaren för alla som hungrar efter god, hälsosam och hållbar mat.

BÄRTA tillverkas av Swedish Temptations AB i Karlshamn. Ärtorna odlas av på Öland och därifrån åker de till vårt produktionskök i Karlshamn. Där fermenteras de till kulinariska läckerheter.

 

Maximalt med smak, minimalt klimatavtryck. Där har vi Bärta i en liten ask. Men långt ifrån vilken ask som helst. Innehållet tog fyra år att få fram. Allting är egentligen min vän Lisas fel. När hon blev vegan (trots att hon inte gillade grönsaker…hm) ledde hennes stora näringsintresse och en form av googlings-besatthet fram till tempeh. En gammal indonesisk delikatess och hälsoprodukt. Med mitt stora intresse för mat som gör smaklökarna saliga och kroppen lycklig kastade jag mig över denna urålderliga matlagningstradition. Därefter följde år av kreativa tempeh-experiment i mitt kök. Där matfilsofin ”släng in en smakjoker” ofta är med på ingredienslistan. Oväntade smaker kan nämligen göra ovanligt gott. En dag fick jag en kulinarisk uppenbarelse när jag åt min tempeh, mitt rågsurdegsbröd och egengroddade och syrade grönsaker. Det var galet gott. Och en uppenbarelse kan man ju inte sitta och hålla för sig själv, eller hur? Fler måste få upptäcka denna njutning. Här kommer därför Bärta. Ett resultat av min övertygelse att allt går om du skaffar dig kunskap, vågar testa och tror på dina storslagna drömmar. Jag drömmer om en matvärld där allt är godare i munnen, bättre för kroppen och samtidigt bra för planeten. En dröm jag förverkligade med Bärta – den planetnyttiga smaksensationen från Sverige.

/Pia Qvarnström, vd och grundare

Pia Qvarnström vd och grundare
 

Styrelse

Ladda ner: Miljöpolicy

Thomas Qvarnström, ordförande
Pia Qvarnström, vd
Ellen Einebrant
Conny Berg
Therese Wolff
Martina Kennedy
Johan Olsson

 

CERTIFIKAT

Ladda ner: KRAV/EU-ekologiskt

Ladda ner: IP-livsmedel

Vi är stolta över våra certifikat inom ekologi och livsmedel.

 

Detta har hänt

Sommaren 2014 började Pia Qvarnström att experimentera med att fermentera och grodda mat. Hon bakade surdegsbröd, syrade grönsaker, gjorde nötyoghurt och groddade frön som aldrig förr. När hon så la till en fermenterad ärta till kalaset fick hon den kulinariska uppenbarelse som lett fram till där vi är idag. Men vägen var lång och lite småkrokig.
Först startade hon foodtrucken Mögel som serverade vegansk, ekologisk och fermenterad mat. All mat lagades från grunden i Pias kök på tredje våningen utan hiss i en lägenhet i Årsta. Där bakades burgarbröd, groddades groddar, syrades rödbetskimchi och fermenterades ärtor dygnet runt. Under alla dessa arbetstimmar i köket flödade tanken fritt och funderingar kring hur hon ytterligare skulle kunna utveckla fermenteringsprocessen föddes. Efter ett år med foodtrucken fick hon utvecklingsbidrag från Vinnova för att kunna göra verklighet av denna experimentlusta. Resultatet blev den produkt som idag heter Bärta - en världsunik vidareutveckling av den traditionella indonesiska metoden för att göra tempeh.

I juni 2018 flyttade produktionen till vårt nya produktionskök i Karlshamn. Där finns vi nu i lokaler som tidigare användes av Carlshamn Mejeri.

Jobba med Bärta


Jobba med Bärta


Swedish Temptations AB söker produktionsansvarig för BÄRTA

Swedish Temptations AB är en vegansk livsmedelsproducent som erbjuder innovativa, hälsosamma, klimatsmarta och goda veganska produkter av hög kvalitet.

Vi har en nystartad produktion i Karlshamn där vi tillverkar den groddade och fermenterade ärtan Bärta, gjord på ekologiska gula ärtor från Öland. Produkterna säljs till foodservice och försäljning till dagligvaruhandeln har precis kommit igång.

Swedish Temptations är ett klimatdrivet företag. Vi strävar efter att nå ett klimatsmart samhälle där den globala temperaturhöjningen hejdas, och där i förlängningen alla nio planetära utmaningar eller alla 16 nationella miljömål hanteras.

Vår påverkan är förhållandevis låg och vår roll är att agera föredöme och inspiratör kring miljö och klimat inom livsmedelsindustrin. Vi tar inte vår låga påverkan som ursäkt för att slarva med vårt miljö- och klimatarbete utan arbetar tvärtom ständigt med att minimera vår påverkan.

Vi är i en tidig fas där mycket fortfarande är under utveckling och vi söker en produktionsansvarig som vill vara med oss på resan. Du kommer att få ansvara för produktionen och jobba med både faktiskt tillredning (matlagning) och allt runtomkring som beställning av råvaror, boka transporter mm. Det är ett varierat arbete och du kommer hela tiden att stöta på nya moment som måste lösas och där vi tillsammans får hitta svaren. Du bör alltså vara en problemlösare som tycker det är roligt att gräva fram svar, inte vara rädd för att fråga och gärna komma med egna lösningar. Vi jobbar med naturliga fermenteringsprocesser som kräver stor noggrannhet i arbetet och sträcker sig över flera dygn. Du behöver därför vara noggrann i ditt arbete med produkten och med att passa tider. I dagsläget är det framförallt ägarna som arbetar i produktionen. Så småningom tillkommer fler anställda och då kommer du att ansvara för arbetsledning på plats i produktionen.

Vår produktionsprocess är världsunik och vid anställning får du skriva under ett sekretessavtal.

Arbetsuppgifter

 • Arbetsuppgifterna varierar från praktiska till administrativa. Mycket av produktionen görs för hand.

 • Produktion/tillagning

 • Arbete med program för egenkontroll

 • Dokumentation av ingredienser, batcher, tillredning.
  Etikettering

 • Renhållning, kontroll av utrustning, kalibrering och liknande

 • Produktionsplanering

 • Uppföljning

 • Beställningar

 • Leveranser

 • Krav

 • Utbildning i grundläggande livsmedelshygien.

 • Erfarenhet av praktiskt arbete inom storkök, bageri eller livsmedelsproduktion.

 • Kunskap och erfarenhet av arbete med program för egenkontroll inom livsmedel.

 • Datorvana

 • Svenska

 • Körkort

Meriterande

Utbildning/erfarenhet inom HACCP, KRAV, IP-livsmedel och arbetsledning.

Om anställningen

Omfattning: 75% (med möjlighet till 100% inom ett år)

Tillsättning: omgående

Kontakt

Pia Qvarnström
0733-565988
pia@swedishtemptations.com

Västra kajen 8 A
374 31 Karlshamn

Ladda ner som pdf

2015-10-13 18.53.30.jpg

press


press


Vad är BÄRTA? En fermenterad, ekologisk, Öländsk ärta tillagad i Karlshamn. Tekniken bygger på den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor. Swedish Temptations har vidareutvecklat metoden till att användas för svenska ärtor och dessutom lagt till en groddning av ärtan.

För högupplösta bilder och information kontakta:

Pia Qvarnström
pia@swedishtemptations.com | 0733 565988

IMG_0034-Edit.jpg

kontakt


kontakt


Swedish Temptations AB
Västra Kajen 8 A
374 31 Karlshamn

info@swedishtemptations.com | 0733 565988