..allt är egentligen Lisas fel. 
Ja, allting är egentligen Pias vän Lisas fel. När Lisa blev vegan (trots att hon inte gillade grönsaker) ledde hennes stora näringsintresse och en form av googlings-besatthet fram till tempeh, en gammal indonesisk delikatess och hälsoprodukt. 
Med sitt stora intresse för mat och ett gäng (ganska många) år som vegan på nacken kunde Pia inte låta bli att kasta sig över denna urålderliga matlagningstradition som hon nu fått nys om. Typiskt Pia. Därefter följde år av kreativa tempeh-experiment i Pias kök, där matfilosofin ”släng in en smakjoker” ofta var med på ingredienslistan. Något som skulle komma att få stor betydelse. 
Hur då? Jo… hör här. 
Pia Qvarnström, grundare

Pia Qvarnström, grundare

“Oväntade smaker kan göra ovanligt gott. En dag fick jag en kulinarisk uppenbarelse när jag åt min tempeh, mitt rågsurdegsbröd och egengroddade och syrade grönsaker. Det var galet gott. Och en sådan uppenbarelse kan man ju inte sitta och hålla för sig själv, eller hur? Fler måste få upptäcka denna njutning. Och ideén om Bärta var född.

Jag drömmer om en matvärld där allt är godare i munnen, bättre för kroppen och samtidigt bra för planeten. En dröm jag förverkligade med Bärta”

/Pia Qvarnström, grundare


Bärta tog fyra år att ta fram.. en resa som innefattar mycket spring i trappor och en foodtruck.

IMG_0128-Edit.jpg
Sommaren 2014 började Pia så att experimentera med att fermentera och grodda mat. Hon bakade surdegsbröd, syrade grönsaker, gjorde nötyoghurt och groddade frön som aldrig förr. En dag fick hon en kulinarisk uppenbarelse när hon åt sin egengjord tempeh, rågsurdegsbröd och syrade grönsaker. Det var galet gott och startskottet för Bärta. Fler måste få upptäcka denna njutning, men vägen har varit lång och lite småkrokig.

Först startade Pia foodtrucken Mögel som serverade vegansk, ekologisk och fermenterad mat. All mat lagades från grunden i hennes kök som låg på tredje våningen i ett hus utan hiss i Årsta. Där bakades burgarbröd, groddades groddar, syrades rödbetskimchi och fermenterades ärtor dygnet runt. Typiskt Pia.

Efter många timmars fermenterande i köket fick hon idéer kring hur hon ytterligare kunde vidareutveckla den traditionella fermenteringsmetoden för att göra tempeh, med målet att göra något som var ännu godare, nyttigare och med bättre textur. Hon sökte och fick utvecklingsbidrag från Vinnova och sen följde ett halvår med hejdlöst experimenterande. Några experiment bör aldrig göras igen. Andra ligger till grund för det som senare skulle bli Bärta. En världsunik vidareutveckling av den traditionella indonesiska metoden för att göra tempeh.

I juni 2018 flyttade produktionen från i Årsta till vårt nya produktionskök i Karlshamn. Där finns vi nu i lokaler som tidigare användes av Carlshamn Mejeri.

Idag, 2022, är vi i full gång och finns i över 500 butiker runt om i Sverige. När du läser det här står vi förmodligen i produktionsköket och experimenterar med nya produkter som du förhoppningsvis snart får sätta tänderna i.

Vilken resa.. och den har faktiskt bara börjat.