De här vårrullarna är en riktig favorit hos både barn och vuxna. Nylagade är de helt magiska med sin krispiga yta och saftiga och smakrika inre. Nyckelingrediensen är Bärta-färsen som ger smak, ett ljuvligt tuggmotstånd och härlig mättnad. Vi har ingen färdig färs men det går alldeles utmärkt att plocka fram matberedaren och mixa Bärta Helbit Naturell till en färs.

Det är lite pill att göra vårrullar men väl värt varenda minut!

50 st
2 timmar

Det här behöver du

1 paket Bärta Helbit Naturell
200 g risnudlar/glasnudlar
2 morötter (ca 130 g)
1/2 salladskål (ca 300 g)
1/8 vitkål (ca 170 g)
1 gul lök
3 dl Mushroom soy sauce (se bild)
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk torkad ingefära
1 kryddmått muskotnöt
Salt
Peppar
1 dl olja till fyllningen
1 paket vårrulledage i färdiga ark, ca 50 styck, finns i asiatiska livs
1 liter varmpressad rapsolja till fritering

Så här gör du

  1. Tina Bärta Helbit Naturell, ca 1 timme i rumstemperatur.

  2. Lägg nudlarna i vatten i ca 30 min. När de har mjukat klipper du dem med sax. Häll av vattnet. Lägg nudlarna i en bunke.

  3. Ta fram vårrullearken ur frysen.

  4. Bryt Bärta-biten i några några mindre delar (ca 4 stycken). Pulsa i matberedare eller hacka med kniv tills du får en bra färs. Var försiktig så att du inte kör den för länge, då blir det mos!

  5. Torrstek bärtafärsen på mediumvärme i 3-5 minuter. Detta ger fin yta och nötig smak.

  6. Finhack lök och vitlök. Lägg i pannan tillsammans med ingefära, muskotnöt och olja. Fortsätt steka tills löken är mjuk och färsen genomstekt.

  7. Strimla salladskål och vitkål tunt, riv moroten och lägg i bunken tillsammans med nudlarna. Tillsätt sojasåsen och smaka av med salt och peppar. Blanda väl.

  8. Värm frityroljan i en gryta med tjock botten, gärna gjutjärn. Kolla om oljan är varm genom att lägga ner en brödbit. Bubblar det är oljan varm. Sänk sedan temperaturen så att oljan inte överhettas. En överhettad olja ryker och får en dålig bismak.

  9. Lägg ut ett vårrulleark, använd 1 toppad matsked med blandningen per vårrulle.

  10. Rulla på!

  11. Lägg 6-7 vårrullar i oljan åt gången, stek i ca 7 min. Vänd dem efter 4 minuter. Lägg sen vårrullarna på ett fat med hushållspapper så att överflödig olja rinner av. När de har svalnat några minuter är det bara att njuta.

Vi serverar vårrullarna med sweet chiliås och sojasås att doppa i.

Comment