Pizza är genialt koncept som går att variera i oändlighet. Vanligtvis är det toppingen som förändras men degen är densamma. Här gör vi istället degen av ugnsbakad pumpa. Det ger en härligt gyllene färg. Fänkålstoppingen är hämtad från Mattias Kristianssons bok Det veganska köket och fänkålens lakritston ger en härlig brytning till pumpans sötma.

“Pizzadegen” kan med fördel förberedas dagen innan pizzan ska serveras. Tricket för att få pumpa att bli deg är fiberhusk som är skalet från psylliumfrö. Det innehåller massor med fiber som suger åt sig vatten och därmed kan förvandla röror till deg. Magi!

4 portioner
20 min förberedelse pumpabotten
60 min pizzabak
Glutenfri

Det här behöver du

Botten

800 g pumpa
20 g fiberhusk (ca 2 msk)
2 g bovetemjöl (ca 2 msk)
1 tsk salt
Olja
Kokosfiber/ströbröd/mandelmjöl eller liknande att “mjöla” med

Tomatsås

1 gul lök, finhackad
2 klyftor hackad vitlök
1/2 dl olja
1 paket krossad tomat
Salt och peppar

Topping

1 paket Bärta Helbit Naturell (360 g)
1 fänkål
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 tsk paprikapulver
1 tsk stötta fänkålsfrön
Olivolja
1 tsk salt
Peppar
3 dl riven vegansk ost
1 paket Oatly iFraiche

Så här gör du

  1. Slå på ugnen på 150°C. Dela pumpan i några klyftor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen tills den är helt mjuk. Du behöver inte skala den. Hur lång tid det tar beror mycket på vilken typ av pumpa du har men ungefär mellan 20 och 40 minuter. Pumpa brukar bete sig ungefär så här: Det händer ingenting, och ingenting och ingenting och så plötsligt är den mjukare än äppelmos.

  2. Låt pumpan svalna en stund. Skrapa ner fruktköttet i en skål. Rör runt så att du har en nästan helt slät pumpakräm. Rör/vispa snabbt i fiberhusken genom att pudra den över pumpan och röra snabbt i omgångar för att undvika klumpar. Rör därefter ner bovetemjöl och salt. Täck över skålen och ställ i kylen i 2 till 24 timmar.

    PAUS

  3. Ta fram Bärta Helbit Naturell ur frysen.

  4. Hacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olja och tillsätt därefter tomaterna. Låt puttra.

  5. Sätt ugnen på 125°C. Ta fram “pumpadegen” ur kylen. Vänd runt några gånger med en slickepott. Degen ska inte fastna i slickepotten. Om den gör det. Rör ner ytterligare lite fiberhusk och bovete och vänta ytterligare en stund.

  6. Förbered en eller flera plåtar med bakplåtspapper beroende på om du vill göra flera pizzor eller en stor. Olja pappret lätt och strö över koksofiber. Vänd över pumpadegen på pappret och forma till pizzabottnar. Baka i ugnen i 15 minuter.

  7. Strimla lök, fänkål och hacka vitlöken. Fräs tillsammans med paprikapulver och fänkålsfrö i olivolja.

  8. Bryt Bärta Helbit Naturell i 6-8 bitar. Kör snabbt till färs i en matberedare, ca 10 sekunder. Torrfräs färsen ett par minuter i en annan stekpanna.

  9. När pumpabotten bakats i 15 minuter har den torkat till på ovansidan men är fortfarande rätt blöt på undersidan. Ta därför ut den ur ugnen. Vänd och baka i 10-15 minuter till på andra sidan.

  10. Rör ner färsen bland fänkål och lök. Salta och peppra. Salta och peppra även tomatsåsen. Smaka av.

  11. Riv osten. Rör ihop den rivna osten med iFraiche.

  12. Ta ut pumpabotten ur ugnen och vänd ytterligare en gång. Borsta gärna bort smulorna från kokosfibern. Höj ugnstemperaturen till 250°C. Om du vill kan du grilla pumpabotten ett par minuter innan du toppar pizzan så får du en något krispigare botten.

  13. Bred på tomatsås, hälften av ostblandningen, fänkålstoppingen och fördela sen resten av ostbladningen på toppen.

  14. Baka i ugnen i ca 15-20 minuter.

Comment