För en tid sen satt jag hemma hos min bror och pratade om allt mellan himmel och jord men kanske mest om Bärta, det tenderar att bli så. Vi kom in på ämnet kokböcker och gamla köttiga recept och han kläckte idén att jag borde göra en receptserie med Bärta-niserade gamla husmansrecept. Planerna har fått ligga och gro i nästan ett år men nu har det äntligen blivit dags att dra igång. Jag har varit på Antikvariat Bode och hittat en trave kokböcker från sjuttio- och 80-talet. Bruna och orange tallrikar har hittats i den lokala second hand-butiken och sepia-filtret är påslaget på telefonen.

Det blir en kulinarisk resa i den bruna matens tidevarv bland fläsk, lever, biff, höna och grädde. Det kommer definitivt att bli en utmaning och jag förväntar mig en hel del misslyckanden men också att få återupptäcka nygamla ingredienser och att få lära mig matlagningstekniker som jag aldrig använt mig av men som varje sann köksmänniska borde känna till.

Pia lagar mat

För att verkligen grotta ner mig så mycket som möjligt i dåtidens mattänk håller jag mig nära originalrecepten. Jag lägger inte till kryddor för att jag tror att det skulle bli lite godare så.

Först ut är pepparsteken från Carl Butlers kokbok. Den utkom 1974 och innehåller Butlers favoritrecept såväl som bästa matlagningstips. Här finns en stark passion för mat och en vilja att hjälpa andra att bli mästerkockar i köket.

Carl Buterls kokbok 1974

Pepparstek

Jag fastnade för pepparsteken för dess enkelhet och tänkte att det kunde vara ett bra första recept att testa. Förväntningarna på resultatet var dock inte särskilt höga. Hur gott kan det bli med lite sås potatis och peppar? Extremt sjukt gott! är svaret. Det här är nu ett av mina absoluta favoriter. Bärta-biten blir aromatisk och pepprig, såsen känns nästan som en matig kolasås och så potatis för att balansera upp det hela. När jag lagat den på ett lite mindre tidstroget sätt har jag lagt till ångad broccoli eller andra färgrika grönsaker.

3 pers
1 timme
Glutenfritt

Carl Butlers kokbok pepparstek

Det här behöver du

1 paket Bärta Helbit Naturell
6 potatisar
2 msk margarin och lite till. (Jag använde Naturli’ Organic Vegan Block)
2-3 tsk hel svartpeppar
3 dl havregrädde (välj en glutenfri om så krävs)
4 msk vitt vin. (Jag använde Colibri Muscat Vermentino, veganskt och ekologiskt)
Salt
Ett par nypor majsstärkelse
Lite fryst persilja till serveringen

Så här gör du

  1. Koka upp 1/2 liter vatten och 1 tsk salt. Häll vattnet över Bärta-biten i en liten ugnsform, matlåda eller liknande och låt stå i ca 20 minuter. På det här sättet får du in lite vätska och salt i Bärta-biten. Om du vill kan du sen skära ut en biff från helbiten eller använder du hela som den är.

  2. Koka potatisen.

  3. Krossa svartpepparn i en mortel. (Butler betonar att det är viktigt att inte köra i en pepparkvarn och efter att följt instruktionen slaviskt är jag beredd att hålla med honom. Smaken av den krossade pepparn blir fantastisk!)

  4. Häll av vattnet från Bärta-biten. Tryck in den krossade pepparn i bitens båda sidor. Låt stå i mellan 5 minuter och 1 timme.

  5. Smält margarinet i en stekpanna. Lägg i biffen och stek på medelvärme i ca 10 minuter på varje sida. 2-3 gånger är det bra att pressa ner biten i stekpannan med en stekspade så att pepparn trycks in ordentligt och salt och vätska fördelar sig jämnt.

  6. När biffen är färdigstekt tar du ur den och lägger den på en varm tallrik på spisen eller liknande så att den håller sig varm. Lägg en lite klick margarin i pannan. Häll i vinet och skölj runt så att kvarvarande peppar blandas ut i vinet. Slå i grädden och reducera såsen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Med hjälp av en tesil kan du pudra en nypa majsstärkelse på såsen och därmed få den lite tjockare. Smaka av med salt.

Pepparstek på Bärta med sås och potatis
Pepparstek utan sås
Kniv och gaffel skär i pepparstek
Pepparstek från sidan
Kniv och hand


Foto: Juri Vinterfall

Comment