Det finns många varianter av den ungerska nationalrätten, gulaschen. Här är helt klart min favorit; en smakrik och värmande gryta med härligt tuggmotstånd.

Nyckeln till en riktigt god gryta är bra råvaror och tid. Paprikapulvret är gulaschens hjärta och kan vara beskt och smaklöst eller sött och aromatiskt. Det är inte lätt att veta vilken paprika som är bra när du står i affären men det är nog oftast så att en godare paprika kostar några kronor mer. Gulasch är ingen snabbmat och ju längre grytan får puttra desto bättre smakar det. Sätt igång någon gång efter lunch på söndagen så hinner du städa, tvätta, gå en promenad, spela lite fiol, röra om i grytan och sortera strumplådan innan det är dags att slå dig ner vid middagsbordet och njuta!

Grytan går bra att frysa in.

Vill du göra andra typer av grytor kan du gärna utgå ifrån den här beskrivningen för att se hur du på bästa sätt kan få till Bärta i en gryta

6 portioner
3-5 timmar
Glutenfritt

Gulasch med Bärta

Det här behöver du

2 paket Bärta Helbit Naturell
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 röd chili
1 tsk kummin (inte spiskummin)
1 msk söt paprikapulver
1/2 msk rökt paprikapulver
1 dl tomatpuré
5 röda paprikor
6 potatisar
1 dl olivolja
Salt, börja med 2 tsk
Svartpeppar

Så här gör du

  1. Ta fram Bärta helbit naturell ur frysen och låt tina i a) kyl över dagen/natten, b) 1 timme i rumstemperatur eller c) försiktigt i mikron.

  2. Grovhacka lök, vitlök, selleri och chili.

  3. Använd fingrarna och riv sönder Bärta helbitar i små mumsbitar, ca 1x1 cm stora. Torrosta i panna tillsammans med paprikapulvret.

  4. Fräs lök, vitlök, selleri och chili i olivolja i en tjockbottnad kastrull.

  5. När löken börjar bli mjuk rör du ner Bärta-bitarna med löken. Fortsätt fräsa under lock på låg värme i ca 15 minuter. Rör om då och då.

  6. Finhacka hälften av paprikan och skär andra hälften i lite större bitar. Tärna potatisen.

  7. Rör ner kummin, tomatpuré och finhackad paprika med de frästa grönsakerna och Bärtan. Låt det puttra på i ytterligare 20 min.

  8. Tillsätt vatten, potatis och salt. Koka i ytterligare ca 1 timme.

  9. Smaka av med salt och peppar.

  10. Klart!

Instruktionsvideo


Comment