Palsternackan tillhör en av mina favoriter bland rotfrukterna. Den har en söt och rund smak och ett lite mjukare och segare tuggmotsånd än t ex morot vilket gör den till en fin ingrediens i många rätter. Rotfrukterna växer under jorden och har lägre klimatpåverkan än grönsaker som växer ovan jord som t ex spenat. De har också mycket lång hållbarhet och ända fram till sommaren kan du äta palsternackor odlade i Sverige som är skördade hösten innan. Palsternackorna som jag använde när jag lagade till den här rätten hade legat i mitt kylskåp i ett par månader och hunnit bli lite mjuka men insidan var fortfarande perfekt. Helt enkelt lite av en supergrönsak!

I den här salladen har jag kryddat palsternackan med kanel och chli och matchar det med krispiga sugar snaps, tuggigt vildris och naturligtvis Bärta. Den kan antingen serveras som en bowl med ingredienserna var för sig eller med allting ihopblandat i en härlig röra.

8 portioner som sidorätt
4 portioner som huvudrätt
40 min
Glutenfritt

Sallad med vildris och hyvlad palsternacka

Det här behöver du

1 paket Bärta helbit naturell
2 palsternackor
2 morötter
1 näve sugar snaps
1/4 honungsmelon
3 salladslökar
1 röd chili
1,5 dl vildris
1 tsk kanel
1/2 dl pumpafrön
2 tsk balsamvinäger
2 tsk citronsaft
1/2 dl smakneutral kokosolja
Salt

Så här gör du

  1. Ta fram Bärta helbit naturell ur frysen och låt tina i 30 mintuer eller på låg effekt i micron eller i kylskåp i några timmar.

  2. Koka vildriset enligt instruktion på paketet.

  3. Skala rotfrukterna och hyvla med mandolin, osthyvel eller potatisskalare. Lägg i en stor skål

  4. Skär chili och lök i tunna skivor. Dela sugar snapsen. Skala melonen och skär i bitar. Blanda ner chili, lök, sugar snaps, melon, balsamvinäger och hälften av kanelen tlllsammans med rotfrukterna.

  5. Rosta pumpafröna i en torr stekpanna.

  6. Skär Bärta helbit naturell i lagom stora mumsbitar. Lägg i en stekpanna och strö över 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk salt. Skaka runt bitarna så att de är jämnt täckta av kanel och salt. Slå på plattan och torrosta i ca 5 minter.

  7. Tillsätt oljan till Bärta-bitarna och rör runt så att alla bitarna får jämnt med olja. Stek på låg värme i ytterligare 7-10 mintuer. Ta bort stekpannan från plattan och häll citronsaften över bitarna.

  8. Rör ner det färdigkokta vildriset och Bärta-bitarna i salladen. Jag tycker att den är god utan ytterligare olja och salt men om du vill kan du ringla över en smakneutral olja, lite balsamvinäger och salt.

  9. Strö över pumpafröna.

  10. Servera som huvudrätt eller på en salladsbuffé tillsammans med andra rätter.

Sallad med vildris och hyvlad palsternacka
 

Comment