Den tidiga våren är de långlivade rotsakernas tid. De färgrika sakerna ger en härlig kontrast till den gråa och än så länge livlösa marken.
En fint tillagad kålrot är en riktig delikatss. Med både sötma och bäska passar den perfekt med umamiburgaren. Broccolistam - snyggt, gott och så känns det alltid bra att ta tillvara på sånt som ofta slängs. Dagens specialverktyg är mandolinen som gör köksarbetet både roligare och snyggare. Det gäller bara att akta fingrarna!

4 portioner
1 ½ timme
Glutenfritt

Kålrotsburgare


DET HÄR BEHÖVER DU

1 paket BÄRTA Burgare umami
2 små eller 1 stor kålrot
1 paket stora vita bönor
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
1 msk äppelcidervinäger
Persilja
1 rödlök
1 broccolistam
salt, svartpeppar, olja
ev. tryffelolja

SÅ HÄR GÖR DU

Kålroten
Sätt ugnen på 175°C, gärna varmluft. Skala kålroten och skiva i knappt 1 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt (ingen olja eller salt). Baka i ugnen i ca 40 minuter eller tills bitarna är helt mjuka utan hård kärna. Testa med en gaffel.

Kålrot

Stompade stora vita
Hacka vitlöken och fräs på riktigt låg värme tillsammans med en halv deciliter olja i ca 20 minuter. Skölj bönorna, lägg i djup tallrik och mosa med gaffel. De ska bli krossade samtidigt som det finns lite lagom stora bitar kvar. Blanda i vitlöken och oljan, citronsaft, vinäger, ett par kryddmått salt, svartpeppar och lite persilja. Smaka av.

Stjärnig broccolistam
Använd övre delen av broccolistammen med “grenarna” kvar. Skiva med kniv eller mandolin, 4 mm. De tunna bitarna blir som små stjärnfall. Tillaga i 5 minuter tillsammans med burgarna.

Stjärnig broccolistam

Umamiburgare
Enklast tillagar du burgarna i ugnen efter det att kålroten är klar. Lägg dem på en plåt, ringla över olja. Höj temperaturen till 190°C, ev varmluft och grill, ca 15 min eller till dess att det bubblar under “skinnet” på burgarna. I slutet kan du lägga in den hyvlade broccolistammen.

Mandolinad rödlök
Skala rödlöken. Hyvla i mandolin eller med kniv, 2 mm tjocka skivor i cirkelform. Stek på medelvärme så att delar av löken blir gyllene och krispig och delar behåller sin lila färg.

Mandolinad rödlök

Sätt ihop

  1. Lägg kålroten som bas, antingen en enskild skiva eller skär till och sätt ihop flera mindra bitar till en stor.

  2. Nästa lager är burgaren.

  3. Därefter en klick stompade stora vita

  4. En stor gaffel med rödlök

  5. Toppa med några bitar stjärnig broccolistam

Ät!

Bärta äter Bärta-burgare med kålrotsbotten


Comment