Fermenterad superbowl

Det nya året är här och vi förtjänar alla en superbowl med nyttigheter - ingen tvekan om saken. Det här är en av två olika bowls vi kirrat, den med fokus på groddat hittar ni här. Men nu fokus på vår färgstarka superbowl! I den har vi hirs, svartkål (så snyggt och gott) hummus, krispiga syrade grönsaker, (som vi syrat själva) syrligt äpple och vår Bärta Alspånsrökt, ett pålägg med god sälta. Läckert!

Gott både för ögat och för smaklökarna - syrade grönsaker och vår fermenterade Bärta Alspånsrökt på gula ärtor.

Gott både för ögat och för smaklökarna - syrade grönsaker och vår fermenterade Bärta Alspånsrökt på gula ärtor.

Så varför dedikera en hel bowl till fermenterade godsaker? Luta dig tillbaka, lär dig något nytt, låt oss berätta!

Syrade grönsaker är fantastiskt gott och fulla med nyttiga mjölksyrebakterier. Det är inte mycket mer jobb än att göra en pizzasallad och en färdig omgång håller i flera veckor i kylen. Vi har ett recept på syrad rödkål och syrade morötter här och ännu ett recept på surkål och rödbetskimchi.

När vi fermenterar mat tar vi hjälp av bakterier och mikroorganismer som förändrar den ursprungliga råvaran till någonting lite roligare, godare och nyttigare. Det gäller både när vi fermenterar/syrar grönsaker och när vi fermenterar Bärta. För ja, Bärta är såklart en fermenterad produkt. Det är ingen underdrift att säga att Pia (grundare av Bärta) är en riktig fermenteringsfantast, ingenting i köket undkommer.

Men, vadå syrat?

Låt oss dyka lite djupare. Syrade grönsaker har jäst med hjälp av goda bakterier, mjölksyrebakterier. Bakterierna finns naturligt på grönsakerna och vår uppgift är att skapa en miljö där rätt bakterier trivs och utvecklas. Bakterierna bryter ner sockerarter som finns i grönsakerna vilket gör grönsakerna mer lättsmälta samtidigt som det utvecklar smaken.

När vi fermenterar Bärta använder vi frön från microsvampen Rhizopus. I Indonesien har Rhizopus använts i flera hundra år för att fermentera sojabönor till tempeh. Fermenteringen har den goda effekten att den bryter ner så kallade antinutrienter i maten. Antinutrienter binder vitaminer och mineraler till sig och gör det svårt för oss att tillgodose oss dem - med fermentering frigör vi både dem och smakämnen.

Men, här kommer en lite klurig tvist. Bärta ska inte ätas rå utan hettas upp och då dör faktiskt de goda bakterierna. Du får alltså inte i dig nyttiga bakterier av att äta Bärta. Men, håll i hatten och bli inte ledsen för det. Du får däremot i dig fibrer och prebiotika, vilket är vad de nyttiga, probiotiska bakterierna lever av, OCH det spelar faktiskt större roll för tarmfloran att det finns prebiotika för bakterierna att äta av än att du tillför probiotiska bakterier. Utan prebiotika - ingen probiotika! Hängde ni med?

Genom fermentering bidrar Bärta alltså med fibrer och prebiotika och de syrade grönsakerna med goda mjölksyrebakterier. En bowl med båda dessa ingredienser skapar alltså en riktig pangrätt i hälsoväg.

En bowl kan ju bli ett vackert litet konstverk om en lockar fram sin konstnärliga ådra. Men, har du inte tid eller lust passar den här rätten också väldigt bra som matlåda. Kyl då ner hirsen till kylskåpstemperatur innan du lägger ihop maten. Då blir det som bäst! Men nu, låt oss börja laga mat!

DSC08109.jpg
Vår Fermenterade Superbowl th och Asiatiska Groddbowl tv.

Vår Fermenterade Superbowl th och Asiatiska Groddbowl tv.

4 portioner
30 minuter
Glutenfritt

Det här behöver du

1 paket Bärta helbit alspånsrökt, Bärta helbit enrisrökt eller Bärta helbit rosmarin & vitlök, tunt skivad.
2 dl hirs
Surkål, kimchi eller andra syrade grönsaker
Svartkål
Purjolök, tunt skivad
Blomkål i små buketter
2 äpplen, tunt skivade
Hummus

Tahinidressing
1/2 dl ljust tahini
1/2 dl citronsaft
1 msk vatten
1 msk olja
1/2 tsk salt

Så här gör du

  1. Om du har tid: blötlägg hirsen i vatten i 2-8 timmar. Häll av vattnet och koka enligt instruktionen på paketet. Koktiden blir kortare om du har blötlagt hirsen.

  2. Vispa ihop tahinidressingen. Om den blir för tjock kan du ta i mer vatten eller olja. Smaka av med salt.

  3. Lägg ihop den fermenterade bowlen. Börja med hirs i botten.

Snyggt, smarrigt och hälsosamt!

Snyggt, smarrigt och hälsosamt!

Comment