IMG_9153.JPG
IMG_9912.JPG
IMG_9153.JPG

Om företaget


SCROLL DOWN

Om företaget


 

För den mijömedvetna finsmakaren som hungrar efter hälsosam mat som inte skadar planeten. Swedish Tempetations erbjuder ekologisk, vegansk och fermenterad mat gjord på svenska råvaror. Mat som är bra för din kropp och vår planet, idag och om 1000 år. Framtidens mat tillverkad med dåtidens metoder.

Pia Qvarnström

Pia Qvarnström

Bakom företaget finns jag, Pia Qvarnström. Jag är rytmikpedagogen som hösten 2014 fick en kulinarisk uppenbarelse, startade en food truck och blev tempemästare. Vad fick mig att lägga all min tid och energi på att göra Ärttempe? 

Eftersom jag är vegan sedan länge har jag inte på många år gått runt och funderat på hur jag ska lösa mina måltider. Jag vet hur jag ska få i mig det jag behöver. Därför blev det en stor aha-upplevelse när jag för två år sedan fick följa en väns väg mot vegansk kosten. Hon spenderade en sommar med att googla mat och näring och delade med sig av sina upptäckter. En av dessa var tempe. Jag hade tidigare trott att tempe bara var ytterligare en köttersättningsprodukt gjord på sojaprotein men där hade jag fel.

Tempe har funnits i Indonesien i flera hundra år och är både en delikatess och en hälsoprodukt och – bäst av allt –  det går att göra hemma! Sagt och gjort, jag beställde hem sporer och började tillverka tempe och blev genast förtrollad av processen. Efter det pågick det konstant någon form av tempeexperiment i köket. En dag satt jag och åt min tempe, mitt rågsurdegsbröd, egengroddade groddar, syrade grönsaker och min hemmagjorda nötyoghurt. Det var så galet gott och jag insåg att jag måste starta en restaurang. Ett halvår senare rullade foodtrucken Mögel ut på gatorna för första gången.

I foodtrucken mötte jag kunder i hela landet och testade att servera tempe på många olika sätt. Samtidigt föddes idéer kring hur jag skulle kunna förfina tempeprocessen för att få en ännu godare och nyttigare tempe. Våren 2016 fick jag möjlighet att omsätta tankarna i praktiken. Som ett av 15 projekt fick jag anslag från Vinnova för att utveckla hälsosamt, gott och klimatsmart protein gjort på svenska råvaror.

Vägen från dans och musik till produktutvecklare inom livsmedelsindustrin kan tyckas lång men för mig är den helt logisk. Jag har med mig det konstnärliga perspektivet och utforskandet in i matexperimenterandet. I begränsningarna ligger potentialen för nyskapande.

Kontakt

pia@swedishtemptations.com
+46(0)733 56 59 88

 
IMG_9912.JPG

Skrivet om företaget


Skrivet om företaget


Mögelinvasion
http://fishamok.jmg.gu.se/reportage/mogeltillvaxt/
Fish Amok

Svensk ärttempe ny klimatsmart vego-råvara
http://livsmedel.se/nyheter/svensk-arttempe-ny-klimatsmart-vego-ravara/
Livsmedel i fokus, nr 6 2016

Klimatsmart protein av möglig svensk ärta
http://www.dn.se/ekonomi/klimatsmart-protein-av-moglig-svensk-arta/

A visit from Planted based traveler
https://www.youtube.com/watch?v=ICVOzbENqjg

Elisabeth testa trendiga food trucks (Mögel ca 4 min in i reportaget)
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3212315
Nyhetsmorgon, TV4

Den delikata mögelburgaren
https://kit.se/2015/09/23/11923/den-delikata-mogelburgaren/
KIT, 2015-09-23

Möglig mat – senaste trenden i Stockholm
http://www.dn.se/sthlm/moglig-mat-senaste-trenden-i-stockholm/
DN, 2015-05-28

Mögel i lunchlådan, nya mattrenden
http://mittkok.expressen.se/artikel/mogel-i-lunchladan-nya-mattrenden/
Expressen

Framfart för veganska foodtrucks i Stockholm
http://www.pintomagasin.se/framfart-for-veganska-foodtrucks-i-stockholm?tab=nyheter
Pinto, 2015-04-20

Mögel! Ny vegansk foodtruck?
http://www.vegokoll.se/2015-04-07/mogel-ny-vegansk-food-truck
Vegokoll

Vegansk mögel-food truck till Stockholm
http://nojesguiden.se/artiklar/vegansk-mogel-food-truck-till-stockholm
Nöjesguiden, 2015-04-07